Umreye Gideceklere Mers Uyarısı Yapıldı

Umreye Gideceklere Mers Uyarısı Yapıldı

Kutsal topraklarda hac görevini yapan hacılar yurda dönüş yaparken umreye gideceklerin de dikkatli olması istendi.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Merdan Mustafa Özcan, umreye gideceklerin kişisel temizlik kurallarına uymasını ve kalabalık alanlarda maske takmasını önerdi. Hastalığın özellikle hac ve umre dönemlerinde yaygınlaştığını vurgulayan Sivas Numune Hastanesi Uzman Doktoru Özcan, Hastalığın Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arabistan yarım adasında görüldüğünü aktardı.
 
Dr. Özcan, son günlerde gündemde yer alan Mers Korona virüsü ile ilgili bilgi verdi. Virüsün 2 yıldır Arap yarımadasında görüldüğünü anlatan Özcan, hastalığın henüz tedavisinin olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti: “Oradan diğer ülkelere yayılmaktadır. Özellikle hac ve umre dönemlerinde artmakta ve oradan diğer ülkelere geçmekte. Özellikle solumun sisteminde semptomlara sebep olmakta, öksürük, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar görülmekte. Hastalık ilerledikçe solumun yetmezliği, damar içi pıhtılaşmaya, ardından böbrek yetmezliğiyle beraber ölüme neden olmakta. Yaklaşık yüzde 40-50 oranında ölüm oranı mevcut. Maalesef hastalığın henüz şu an çaresi bulunmuş değil.”
 
Umreye gideceklere de önerilerde bulunan Dr. Mustafa Özcan, “Hac ve umreye gidenlerin hiç değilse korunmaları açısından şöyle önerilerimiz olabilir: Kalabalık alanlarda maske kullanılmalı, hayvanlarla temas edilmemeli, çiğ süt ve hayvansal gıdalar tüketilmemeli. Çiğ sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra yenilmeli. Kişisel temizlik kurallarına riayet edilmeli, bol su ve sabun ile eller yıkanmalı, grip gibi mikroplarla kirlenme ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilip ondan sonra kullanılması gerekli.” 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.