Umre yolcuları, aşıları son güne bırakmayın!

Umre yolcuları, aşıları son güne bırakmayın!

Okulların yarıyıl tatiline girmesini fırsat bilen birçok aile, kutsal topraklara akın ediyor.

Umreye gitmeye hazırlanan binlerce mümini ise aşı kartı bilmecesi bekliyor. Kutsal topraklara gelecekler için zorunlu tutulan aşıların, koruyucu etki gösterebilmesi için yolculuktan en az 15-20 gün önce yapılması gerekiyor.

Umre sezonunun açılmasıyla birçok mümin, Beytullah’ı ziyaret etme hasretiyle yolculuğun rutin işlerine başladı. Bunlardan biri de aşı kartı alma. Suudi Arabistan Bakanlığı, kutsal topraklara gelecekler için menenjit aşısı ‘Mencevax ACW135Y’ ve çocuk felci aşısı ‘Polio’yu zorunlu tutuyor. Bu aşıları yolculuktan kaç gün önce yaptırması gerektiğini bilmeyen hacı adayları ise bu aşıları ya son güne bırakıyor ya da hiç yaptırmıyor. Aşı kartı olmadan uçağa binilemediği için de çare formalite aşı kartlarında aranıyor. Aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu binlerce umre yolcusunun belki de hayatına mal olabilecek bu yanlışın nedeni ise müftülüklerin ve umre turu düzenleyen şirketlerin, adayları doğru bilgilendirmemesi. Bunu bizzat yaşayarak tecrübe edenlerden biri de benim. Aşı yaptırmak için gittiğim aile sağlığı merkezinde karşılaştığım bu üzücü gerçeğin hikâyesi ise şöyle...

Şubat ayının ikinci haftası ailemle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla umreye gitmek için kayıt yaptırdım. Müftülüğe evraklarımızı teslim etmeye gittiğimde uçağa binerken yanımızda mutlaka aşı kartlarımız olması gerektiği söylendi. Aşıları da çarşamba günleri Esenyurt Aile Sağlığı Merkezi’nde öğlene kadar yaptırabileceğim bilgisi verildi. Eve dönünce kafama bir soru takıldı: Aşıları yolculuktan ne kadar önce yaptırmak gerekirdi? Müftülüğün internet sitesinde sadece aşı yaptırabileceğim aile sağlığı merkezlerinin adresleri ve hangi günlerde yapılacağı bilgisi yer alıyordu. Yolculuğumuza henüz 20 gün olmasına rağmen ertesi gün ailemle birlikte aşıları olmak üzere Esenyurt’taki aile sağlığı merkezine gittik. Koldan aşılarımız yapıldı, ancak ağızdan verilecek aşı gelmediği için beklememiz gerektiği söylendi. Başakşehir, Bahçeşehir, Esenyurt, Beylikdüzü gibi civar semtlerden gelen ve aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu 80 hacı adayı beklemeye başladık. Birtakım aksilikler nedeniyle aşının gelmesi 3,5 saat gecikince bilgi almak için Toplum Sağlığı Merkezi’ni aradım. Karşımdaki yetkiliye aşı olmaya gelenler arasında yaşlılar ve çocukların olduğunu ve bunların pek çoğunun da bir sonraki gün yola çıkacağını hatırlattım. Aşıları son güne bırakmanın büyük bir hata olduğunu söyleyen yetkili, bir gün önce vurulan aşının hiçbir koruyucu etki göstermeyeceğini, en az 15-20 gün önceden olunması gerektiğini ifade etti. Umre organizasyonu yapan şirketlerin sağlıkla ilgili konuları ikinci plana attığını vurgulayan yetkili, aşı kartı olmadan uçağa binemeyen bazı hacı adaylarının da formaliteden aşı kartı aldığını anlattı. Kutsal topraklara her yıl milyonlarca hacı adayı gidiyor. Menenjit, sarıhumma ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılma riski bu coğrafyada bir hayli yüksek. Böyle önemli bir konuyla ilgili hassasiyet gösterilmemesi gerçeği beni bir hayli üzdü. Hasbelkader zamanında aşı olmama sevinemedim bile…

Kalabalık ortam salgın hastalığı tetikliyor

Sadece müftülüğün bildirdiği yerde vurulan aşılarla ilgili verilen kartın, Cidde havaalanından geçinceye kadar muhafaza edilmesi gerekiyor. Menenjit ve çocuk felci aşısı İstanbul'daki 25 aile sağlığı merkezinde belli gün ve saatlerde ücretsiz yaptırılabiliyor. Siz de aşınızı son güne bırakmak istemiyorsanız müftülüğün internet sitesinden size en yakın merkezi öğrenip aşınızı olun. Zira beyin zarı iltihabı olan ve bakterilerin neden olduğu menenjit hastalığı tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabiliyor. Yoğun baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma, boyun tutulması gibi belirtiler gösteren hastalık, kalabalık ve kapalı alanlarda salgına dönüşebiliyor. Özellikle Senegal ve Etiyopya gibi Afrika ülkelerinde yaygın olan menenjit, hacı adaylarını da tehdit ediyor. Hastalığın önlemi ise ise Meningokokkal menenjit aşısını yaptırmak, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak, düzenli olarak el ve yüzümüzü yıkamak.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.