Merve KAVAKÇI İSLAM

Merve KAVAKÇI İSLAM

Ümmetin demografisi

ABD merkezli Pew isimli kuruluşun geçtiğimiz aylarda yayınladığı araştırmadan bahsediyorduk. Amerika’daki Müslümanların önümüzdeki yirmi yıllık dilim içerisinde sayıca iki katına çıkacağı düşünülüyor. Pew 2010 itibariyle ABD’li Müslüman nüfusun ikibuçuk milyondan biraz daha fazla olduğunu düşünüyor. Bu bütün Amerika nüfusunun binde sekizine tekabül ediyor. Önümüzdeki iki onyıllarda bu oranın yüzde 1.7’ye çıkacağı yani toplam 6 milyonu aşkın ABD’li Müslüman olacağı öngörülüyor. Bu artışın sebebinin büyük oranla göç ve Müslümanlar arasındaki yüksek doğurganlık oranı olacağı kanaatinde Pew. Yani bugün Amerikalı Museviler veya Episkopelyan Hristiyanlar gibi. Burada asıl vurgulanmak istenen bu karşılaştırmadan ziyade, Müslüman nüfusundaki artışın ilk akla geleceği gibi İslam’la şereflenme, hidayete erme gibi bir sebebinin olmayacağıdır. 2030 itibariyle ABD’de yaşayan Müslümanların sayısının Rusya ve Fransa hariç olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaşayan Müslüman nüfustan daha fazla olacağı öngörülmekte. Araştırma, ABD Müslümanlarının büyük bir kısmının hicret/göç vesilesiyle gelenler olduğunu da söylüyor. Bu yaklaşık yüzde altmışbeşe tekabül ediyor demiştik. 2030 itibariyle Amerikalı Müslümanların onbeş yaşın altındaki bölümünün üçe katlanacağı ve 1.8 milyona ulaşacağı varsayılıyor. ABD Müslümanlarının yüzde otuzbeş civarındaki bir bölümü ise Amerika doğumlu. 2030’lara erişildiğinde yaklaşık yüzde kırkbeşlik bir oranının ABD doğumlu olacağı bildiriliyor. Amerika en çok Pakistan ve Bengladeş’ten göç alıyor. Önümüzdeki yirmi yıl içerisinde bu konuda bir değişiklik beklenmiyor. Bence bunu öngörmek oldukça imkansız ancak araştırma böyle diyor. Bugün Ortadoğu ve civarlarında şahit olduğumuz gelişmeler geleceğin de bilinmeyenlere gebe olduğunun bir işaretidir hiç şüphesiz.

Pew’in sunduğu ilginç bir sonuç da Kanada’yla ilgili. 2030 itibariyle Kanada’da yaşayan Müslümanların sayısının üç katına çıkacağı düşünülüyor. Sadece 940.000’lerde seyreden Müslüman nüfusun iki onyıl sonra 2.7 milyona ulaşacağı varsayılıyor. Bu da Kanada’nın toplam nüfusunun yüzde 6.6’sına tekabül edecek bu durumda. Amerika kıtalarında en çok Müslümanı barındıran ülkeler olarak, ABD ve Kanada’dan sonra üçüncü sırayı Arjantin alacak diyor Pew. Şu anda Arjantin Kanada’nın önünde Müslümanların itibar ettiği ülke olarak ikinci sırasını korumakta.

Gelelim Avrupa’ya. Önümüzdeki yirmi yılda Müslüman nüfusun yaklaşık kırkdört milyondan ellisekiz milyona çıkacağı düşünülüyor. Bu, Avrupa nüfusu bağlamından yüzde ikilik bir artış demek. İngiltere’de mesela 2030 itibariyle Müslüman nüfus ülke nüfusunun yüzde sekizinden fazlasını oluşturacak. Norveç’te bu oranın yüzde altıbuçuk, Almanya’da yüzde yediden biraz fazla, Avusturya’da yüzde dokuzbuçuklarda, Belçika ve Fransa’da yüzde onlarda seyredeceği öngörülüyor.

İsrail’le ilgili ilginç tespitlerle sonlandıralım: 2030’da İsrail nüfusunun dörtte birini Müslümanların oluşturacağı düşünülüyor. Geçtiğimiz yirmi yıl içerisinde İsrail’deki Müslümanların nüfusu iki katından daha fazla artmış. 1990’larda yarım milyondan biraz daha fazla olan Müslüman nüfusu 2010’da 1.3 milyona ulaşmış. Bu rakamın, Batı Şeria ve Gaza’yı dışarıda tutarsak, iki milyonu aşması bekleniyor.

Akit
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum