'Uluslararası toplum, sivillerin Halep'ten tahliye edilmesini geciktiriyor'

'Uluslararası toplum, sivillerin Halep'ten tahliye edilmesini geciktiriyor'

Suriye'nin kuzeyindeki muhalif grupların koordinatörü Abdulmunim Zeyneddin, uluslararası toplumun, Halep'ten sivillerin tahliye edilmesini geciktirdiğini belirtti.

Suriye'nin kuzeyindeki muhalif grupların koordinatörü Abdulmunim Zeyneddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası toplumu Halep'teki sivillerin tahliye edilmesini geciktirmekle suçlayarak, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin tüm vakitlerini toplantılarda harcarken, kuşatma altındaki sivillerin durumlarının kötüleştiğini ifade etti.

Zeyneddin, Halep'te yaşananları İran ve Rusya'nın gerçekleştirdiği bir "toplu katliam" olarak değerlendirdi.

Muhaliflerin dün Halep'ten sivillerin ve yaralıların çıkarılması için ateşkes önerdiğine dikkati çeken Zeyneddin, sivillerin kentten çıkmasının ardından muhaliflerin direnme konusunu ele alacağını ve çıkacak karara göre hareket edileceğini aktardı.

Zeyneddin, muhaliflerin Halep'teki kayıplarının, imkanların ve motivasyonun tükenmesine neden olan 4 aylık kuşatma ve Rus hava kuvvetlerinin yoğun bombardıman yaparak desteklediği Şii milislerin büyük saldırısından kaynaklandığını ifade etti.

Saldırıların Rusya tarafından planlandığını ve Rusya'nın komutasında gerçekleştiğini kaydeden Zeyneddin, 2 hafta devam eden bombardımanın ardından Hanano Mahallesi'nin düştüğünü ve muhaliflerin sivilleri korumak için geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti.

"Daha güçlü savunma yapmak için çekildiler"

Zeyneddin, "Muhalifler daha güçlü savunma yapmak için kontrollerindeki geniş alanlardan daha küçük alana çekildiler." dedi.

Kuşatma, hastaneler ve sivil savunma merkezlerinin olmamasının yanı sıra hava saldırıları ve katliamların sürmesinin savaşçılar üzerinde fazladan baskı oluşturduğunu vurgulayan Zeyneddin, kentteki insani durum ile askeri durum arasında güçlü bir ilişki bulunduğunun altını çizdi.

Rejim ve müttefiklerinin gelecek günlerde kentte aynı hızda ilerleyemeyeceklerine savunan Zeyneddin, "Rejimin birkaç gün içinde mahallelerin yüzde 50'sinde ilerleme kaydetmesi, geri kalan mahallelerde de aynı hızda ilerleme kaydedileceği anlamına gelmiyor." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.