Uluslararası örgütler Mısır'da inisiyatif almalı

Uluslararası örgütler Mısır'da inisiyatif almalı

Uluslararası Rabia Platformu, uluslararası örgütler, İİT, İslam ülkeleri ve insan hakları örgütlerinin inisiyatif almaları gerektiğini belirtti

Uluslararası Rabia Platformu, sadece Mısırlılar'ın değil, bölge halklarının iradesine vurulmuş bir darbe olan Rabia Katliamı'nın, sadece Mısırlılar'ın değil, bölge halklarının demokrasi, meşruiyet, adalet ve insan hakları rüyalarını çaldığını belirterek, uluslararası örgütler, İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam ülkeleri ve insan hakları örgütlerinin bu katliamın sorumlularının tespit edilmesi ve cezalandırılması için inisiyatif alması gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Rabia Platformu, Rabia Katliamı'nın 6. ayı münasebetiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 14 Ağustos 2013'te Mısır'da 3 Temmuz darbesini Rabia ve Nahda meydanlarında protesto eden insanlar üzerine açılan ateş sonucu yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 7 binden fazla insanın yaralandığı hatırlatıldı.

Aynı gün hastanelerin, içindeki yaralılarla birlikte yakılıp yıkıldığı, binlerce insanın tutuklandığı kaydedilen açıklamada, katliamın sorumlularının bugün hala darbe yönetiminde ve serbest olduğuna dikkat çekildi.

Mısır'ın seçilmiş ve meşru yöneticilerinin ise 7 ayı aşkın süredir tutuklu bulunduğu belirtilen açıklamada, bu hukuka ve insan haklarına aykırı durumun, tüm dünya için, insanlık için, İslam dünyası için kara bir leke olarak tarihe geçtiği vurgulandı.

Açıklamada, geçen 7 ayı aşkın sürede de darbe yönetiminin, darbe karşıtı gösterileri şiddetle bastırmaya, Rabia işareti yapan sporcuları ve öğrencileri cezalandırmaya devam ettiği, tutuklu bulunan darbe karşıtlarına ise sistematik işkencelerin yapıldığına dair insan hakları örgütlerinin raporlar yayınladığı kaydedildi.

"Barışçıl gösteriler devam ediyor"

Darbe karşıtı, meşruiyet ve demokrasi yanlısı Mısırlılar'ın barışçıl gösterilerine devam ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Darbe yönetimi, kapalı kapılar ardında hazırlattığı ve askeri vesayeti güçlendiren Anayasa'yı her türlü usulsüzlüğü ve baskıyı gerçekleştirerek manipule ettiği referanduma götürerek meşruiyet kazanmaya çalıştı. Ancak hazırlanan Anayasa, referandumda geçmekle birlikte Mısırlılar'ın büyük bir çoğunluğu referandumu boykot etti.

3 Temmuz'da Mısır'da gerçekleştirilen darbeyi destekleyen, darbeye darbe bile diyemeyen birçok Batılı ülke ve bazı İslam ülkeleri, 14 Ağustos Rabia Katliamı'na da sessiz kalarak tarihe geçen bir utanca imza attılar. Dünya barışına katkıda bulunmak, çatışmaları çözmek için kurulan uluslararası örgütlerin birçoğu ise Rabia Katliamı'nı kınayan mesaj bile yayınlayamadı. Darbenin üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen demokrasi, meşruiyet ve adalet arayışından vazgeçmeyen Mısır halkını ve Mısırlıların bu haklı taleplerine destek olan tüm uluslararası kurumları, ülkeleri ve sivil toplum kuruluşlarını tebrik ediyoruz."

"Hunharca katledilen masum insanları rahmetle anıyoruz"

Açıklamada, 6 ay önce Rabia ve Nahda meydanları başta olmak üzere Mısır'da hunharca katledilen masum insanların rahmetle anıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası örgütler, İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam ülkeleri, insan hakları örgütleri bu katliamın sorumlularının tespit edilmesi ve cezalandırılması için inisiyatif almalıdırlar. Rabia Katliamı, sadece Mısırlıların değil, bölge halklarının iradesine vurulmuş bir darbedir. Rabia Katliamı, sadece Mısırlıların değil, bölge halklarının demokrasi, meşruiyet, adalet ve insan hakları rüyalarını çalmıştır.

Uluslararası Rabia Platformu olarak, 382 kurumsal ve binlerce bireysel üyemizle birlikte Rabia Katliamı'nın unutulmaması için çalışmaya ve etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. İslam ülkeleri başta olmak üzere adalet, hukuk, demokrasi ve insan haklarını savunan tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları Mısır'da 6 ay önce gerçekleşen bu katliam karşısında sorumluların cezalandırılması ve Mısır ve bölge barışına katkı için onurlu bir duruş sergilemeye ve Mısır'da bir an önce demokrasiye geri dönüş için etkili adım atmaya davet ediyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.