'Uluslararası kamuoyu Türkiye'yi anlamamış görünüyor'

'Uluslararası kamuoyu Türkiye'yi anlamamış görünüyor'

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oğuz, "Yoğun göç karşısında Türkiye’nin gösterdiği duyarlılık son derece yüksekken, uluslararası toplumun bu konudaki duyarlılığının yetersiz olduğunu görüyor ve söylüyoruz" dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklardan kaçan sığınmacıların yaşadığı sıkıntılara ilişkin, "Yoğun göç karşısında Türkiye’nin gösterdiği duyarlılık son derece yüksekken, uluslararası toplumun bu konudaki duyarlılığının yetersiz olduğunu görüyor ve söylüyoruz." dedi.

Sığınmacı krizine ülkelerin yeteri kadar odaklanmadığını ve ihtimam göstermediğini belirten Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan drama karşı yeterince duyarlılık gösterilmediğini veya yetersiz kalındığını söyledi.

Oğuz, Suriyeli sığınmacıların barındıkları kamplara UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak MOST (Management of Social Transformations) ve Kültürlerarası Diyalog İhtisas Komitesi öncülüğünde Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Somut Olmayan ve Somut Kültürel Miras İhtisas Komitelerinden uzmanların inceleme ve araştırma gezileri düzenlediklerini kaydederek, "Edinilen deneyimi ve elde edilen verileri uluslararası toplumla her platformda paylaşıyoruz." diye konuştu.

Uluslararası toplumun mültecilere yeteri kadar duyarlılık göstermediğinin altını çizen Oğuz, şunları aktardı:

"Özellikle gelişmiş AB ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası toplumun taahhütlerini yerine getirmedeki isteksizlik, heyecansızlık ve geç kalmaları, sorunu gittikçe ağırlaştırmaktadır. İçine düştükleri iç savaş sarmalından kaçmak isterken Akdeniz veya Ege Denizi’nde batan gemilerden kıyıya vuran bebek cesetlerinin, üzerlerine misket bombası düşen binalarda ölen çoğu çocuk, yaşlı ve kadın yüz binlerce sivilin acısını insanlık olarak yüreğimizde duymalıyız. Bütün mal ve mülklerini, vatanlarını, hatıralarını kısaca onları var eden her şeylerini terk ederek başka ülkelere sığınmış olan insanların, yaşama haklarına yeteri kadar riayet edilmediğini görüyoruz."

Öcal Oğuz, dünya gündeminde yer almış çeşitli olayları hatırlatarak, "Batıya doğru giderken (sığınmacıların) yolları kesiliyor, duvarlar örülüyor hatta çok trajik sahneler yaşanıyor. Mesela kucağında çocuğuyla birlikte ölümden kaçan bir babayı bir gazetecinin çelme takarak yere düşürmesi önemli bir an olarak zihinlerde yer aldı. Afganistan savaşında, bir genç kız ürkek gözleriyle dünyanın gündemine sembol olarak gelmişti. Afrika açlık ve susuzluktan kavrulurken son nefesini vermekte olan bir çocuğu akbabanın bekleyiş anı zihinlere kazınmıştı. Hakeza Alan Kurdi’nin cansız bedeninin Ege kıyılarına vuruşu. Bütün bu trajik fotoğrafların dışında 4 milyona yakın insan, Türkiye'de güvenlik içinde yaşıyor. Barınma, beslenme, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor." dedi.

Sığınmacılara, Türkiye dışında yeteri kadar el uzatılmadığını vurgulayan Oğuz, "Yoğun göç karşısında Türkiye’nin gösterdiği duyarlılık son derece yüksekken, uluslararası toplumun bu konudaki duyarlılığının yetersiz olduğunu görüyor ve söylüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun, UNESCO ideallerinin gerçekleşmesi konusunda katkı sağladığını dile getiren Oğuz, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, UNESCO idealleri konusunda farkındalığın artması için ihtiyaç duyduğu ve Türkiye için değerli konuların, UNESCO'ya Paris'e götürülmesi açısından nitelikli uzmanlarla çalışıyoruz, raporlandırıyoruz ve bunu devletimizin ilgili birimlerine, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Dışişleri Bakanlığı ile Paris'teki UNESCO Nezdinde Daimi Temsilciliğimize aktarıyoruz. UNESCO'nun her program ve çalışmasında yer alıyoruz."

Oğuz, 2017'de gerçekleşecek UNESCO 39. Genel Konferansı'nda, 2030 hedefleri açısından önemli görüşmelere değinerek, Türkiye'deki üniversitelerden bilim insanlarıyla birlikte, edinilen bilgi ve deneyimin uluslararası toplumla paylaşılacağını, 2030'a kadar yapılacakların ve yol haritalarının tekrar değerlendirileceğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.