Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "Mavi Marmara" imtihanı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "Mavi Marmara" imtihanı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'in Mavi Marmara davasını soruşturmama kararına itiraz eden hukuk ekibi, savcının 30 Mart'ta vereceği kararı bekliyor.

İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik baskınını, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşıyan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı hukuk ekibi, soruşturma yapmama kararı alan mahkemeye, "Mavi Marmara baskının İsrail'in Gazze'deki saldırıların devamı" olduğu yönünde başvuruda bulundu. 

Gazze'de yaşanan ambargoyu delmek için yola çıkan ve uluslararası sularda İsrail tarafından baskına uğrayan Mavi Marmara gemisinin mağdurları, İsrail'in uluslararası arenada ceza alması için hukuki mücadelesini sürdürüyor.

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM'de görülen davada, mahkemenin soruşturmayı sona erdirdiğini anımsattı.

Mavi Marmara mağdur avukatlarının 29 Ocak'ta İsrail'in cezalandırılması için yeni itiraz dilekçesi verdiğini aktaran Dede, "Mahkemenin savcısında, 'Evet burada bir insanlık ve suçu işlendi. Burada on kişi ölmüş ama en az 100 kişi ölseydi bakardık' mantığı vardı. Gravity (suçun ağırlığı ve yoğunluğu) oluşmadığı için davaya bakmama kararı verdi. Avukatlarımız buna itiraz etti. Şu an yeni bir sürecin içindeler. Kısa süre sonra yeni bir oturum olacak. Orada bir karar daha çıkacak ve bu sürede bekleyeceğiz" diye konuştu.

Mahkemeden "insani" karar bekleniyor

Dede, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu davadan siyasi değil insani bir kararın çıkmasını bekliyoruz. İtiraz dilekçesinde Mavi Marmara'nın Gazze'ye yapılan saldırının bir devamı olduğu, oradaki insanların vurulması, sivilleri öldürülmesi ve şehit edilmesi ile Mavi Marmara'ya yapılan saldırının aynı çerçevede değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Arkadaşlarımız bunu mahkemeye sundu. Bu mahkeme gerçekten uluslararası ceza mahkemesi mi yoksa kendilerini korumak istemiş oldukları ülkeleri kollayan ve taraf tutan bir mahkeme mi, bunu Mavi Marmara Davası vesilesi ile göstermiş olacak. Burada, 'İsrail veya Batı ülkesi yargılanır mı yargılanamaz mı, ceza alır mı almaz mı' bu ortaya çıkacak. Mahkeme şu ana kadar 3. dünya dedikleri ülkeleri veya liderlerinin davalarına baktı. Bu dava ise bir anlamda turnusol kağıdı olacak. Sudan Cumhurbaşkanı'nı mahkum etmek, yargılamak kolay. Mahkeme, İsrail'i yargılayabilecek mi, bunu göreceğiz."

Mavi Marmara şehitleri unutulmuyor

Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin her yıl düzenlenen törenlerle andıklarını anlatan Dede, bu etkinliklerin geleneksel hale geldiğini bildirdi.

Dede, bu yıl mayıs ayında ilk kez farklı içerikte anma programı düzenleyeceklerini ifade ederek, "Bu yıl anma etkinliklerini, antisemitizm ve antisiyonizm kavram kargaşasını daha da aydınlatacak bir programa dönüştürmeyi hedefliyoruz. Batılılar, İsrail aleyhine çıkabilecek en küçük sözü antisemitizm kavramı içinde susturuyor, haksızlığını gizletiyor. Bunun artık iyice aydınlığa kavuşması gerekiyor. Bu yıl antisemitizm ve antisiyonizm kavramlarını deşifre edecek programlar düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Ön mahkeme 30 Mart'a kadar süre verdi"

Mavi Marmara mağdur avukatlarından Gülden Sönmez ise UCM'ye sundukları itiraz dilekçesinin mahkemece detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Mahkemeye sunulan dilekçede savaş suçunun sabit olduğuna dair deliller ve İsrail'in yargılanmasına yönelik hukuki gerekçelerin bulunduğuna işaret eden Sönmez, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte UCM'den beklenen, Filistin Davasının bir parçası olan bu davada tüm suçlardan dolayı İsrailli sorumluların yargılanması için gereken süreci başlatıp en kısa zamanda sorumluları cezalandırarak insanlık vicdanının beklediği kararı vermesi ve adaletin yerini bulmasını sağlamaktır. Hukukun ve adaletin gücü, zalimlerin gücünü yenmelidir. Aksi halde hukuk, sineklerin takılıp kaldığı, eşek arılarının kolayca delip geçtiği bir örümcek ağı olarak dünya halklarının gözünde yerini alacak ve UCM de meşruiyetini kaybedecektir. Ön mahkeme 30 Mart'a kadar süre verdi. Mahkeme ya İsrail'in yargılanmasına karar verecek ya da gerçekten karizmasını çizdirecek ve meşruiyetini kaybedecek. Nihai noktada dava bu aşamaya geldi."

Sönmez, sürecin hangi seyirde devam edeceğini merakla beklediklerini sözlerine ekledi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.