Uluslararası Af Örgütü'nün Gazze raporu yapıcı

Uluslararası Af Örgütü'nün Gazze raporu yapıcı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'in yaz boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda savaş suçu işlediğini yönündeki raporunu "yapıcı" olarak nitelendirdi.

FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, yaptığı yazılı açıklamada raporun yapıcı olduğunu belirterek, "İsrail'in yargılanması ve cezalandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi" gerektiğini ifade etti.
 
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin raporunun göz önüne alması gerektiğini vurgulayan Ebu Yusuf açıklamasında, "İsrail, Gazze saldırıları sırasında vatandaşları kalkan olarak kullandı, katliamlar yaptı. İsrail'in yargılanmasının zamanı geldi. Artık, kanunların üzerinde bir devlet olmasına son verilmeli" ifadelerini kullandı.
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Af Örgütü'nün raporu, İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğine dair net işaretler taşıyor. Rapor, İsrail'in suçlu bulunmasını gerektiren delillerden oluşuyor. Liderlerinin uluslararası hukuk kurumlarında yargılanması lazım" denildi.
 
Açıklamada, "raporun sonucuna binaen" Filistin yönetiminden, başta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) olmak üzere uluslararası kurumlara başvurmak için hızlıca harekete geçmesi istendi.
 
Uluslararası Af Örgütü, dün yayınladığı raporunda, İsrail'in yaz boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sivillerin de bulunduğu bölgelerdeki çok katlı binaları "kasıtlı ve gerekçesiz" hedef aldığını bildirmişti. İsrail'in savaş suçu işlediği belirtilen raporda, saldırıların bağımsız ve tarafsız soruşturulması için çağrıda bulunulmuştu.
 
İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 150'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.