Uluslararası Af Örgütü'nden 'Kara Cuma' raporu

Uluslararası Af Örgütü'nden 'Kara Cuma' raporu

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in kaçırılan bir askerine karşılık geçen yıl Refah şehrine düzenlediği saldırılarla savaş suçu işlediğini ortaya koyan yeni kanıtlara ulaştığını bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün, Londra Üniversitesi Adli Mimari birimiyle ortaklaşa hazırladığı "Kara Cuma: Refah'ta 2014 İsrail-Gazze Krizinde Yaşanan Katliam" başlıklı raporda, detaylı multimedya materyallerinden elde edilen kanıtlar sonucu, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine sistematik ve kasti hava ve kara saldırıları düzenlediği, bunun sonucu olarak 135 sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi. 

İsrail'in bu saldırılarla insanlığa karşı suç işlediğini bildiren Af Örgütü, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther'in konuya ilişkin görüşlerine raporunda yer verdi. Luther, "Refah'ta sivillerin yaşadığı yerleşim yerlerinin bombalandığına ve İsrail güçlerinin savaş suçu işlediğine dair güçlü kanıtlar mevcut. Bu orantısız saldırılar, İsrailli asker Hadar Goldin'in kaçırılması dolasıyla düzenlendi ve insan hayatına itibar edilmediğini gözler önüne serdi" dedi. 

Raporla, adalet çağrısı yaptıklarını belirten Luther, yüzlerce fotoğraf, video, uydu görüntüsü ve tanık ifadelerinin, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini ortaya koyduğunu ve bunun araştırılması gerektiğini belirtti. 

Rapor, Londra Üniversitesi Adli Mimari biriminin öncülüğünde oluşturulan çok yönlü araştırma teknikleriyle hazırlandı. Af Örgütü, özellikle elde ettiği uydu görüntüleriyle İsrail'in Refah saldırısında savaş suçu işlediğinin açık olduğunu bildirdi. 

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.