Uluslararası Af Örgütü'nden idam cezalarına tepki

Uluslararası Af Örgütü'nden idam cezalarına tepki

Mısır'da darbe karşıtı 183 kişiye verilen idam cezasına Uluslararası Af Örgütü'nden tepki geldi. Açıklamada verilen cezanın her koşulda, acımasız ve insanlık dışı bir ceza olduğu vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da "Kirdase katliamı" olarak bilinen davada yargılanan darbe karşıtı 183 sanık hakkında bugün verilen idam kararını "korkunç" olarak nitelendirerek, hükümlerin bozulması çağrısında bulundu.

Af Örgütünden yapılan açıklamada, bugünkü kararın Mısır'ın ulusal ve uluslararası hukuku hiçe sayması anlamına geldiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, bugün verilen idam kararlarının, Mısır'ın "adalet sisteminin çarpıklığına başka bir örnek daha oluşturduğunu" kaydetti.

Sahraoui, "Mahkeme kararları ve hükümler bozulmalı, mahkum edilenler uluslararası standartlara uygun, idam cezasının olmadığı mahkemelere çıkarılmalıdırlar. İdam cezası her koşulda, acımasız ve insanlık dışı bir cezadır. Yargılamanın adilliği üzerinde ciddi şüpheler varken zorla ölüm uygulamak, korkunçtur ve uluslararası hukuku hiçe saymaktır" ifadelerini kullandı.

Sahraoui ayrıca, duruşmaya halkın veya sanıkların ailelerinin katılımına izin verilmemesinin, ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizerek, idam cezasının ülkede "rutin bir politika haline geldiğini" belirtti.

Giza Ceza Mahkemesi bugün 14 Ağustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan ve daha önce "idam edilmelerine yönelik görüş alınmak üzere" dosyaları Mısır Müftülüğüne gönderilen 188 sanık hakkında kararını açıkladı. Buna göre, sanıklardan 183'üne idam cezası veren mahkeme, 2 kişinin beraatine karar verdi. Mısır'da 14 Ağustos 2013'te Giza'daki Kirdase'deki polis merkezine düzenlenen saldırıda 16 polis memurunun hayatını kaybettiği belirtilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.