Uluslararası Af Örgütü'nden Açıklama

Uluslararası Af Örgütü'nden Açıklama

Suriye'den kaçan birçok Filistinli mültecinin Lübnan'a girişi engelleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, aralarında hamile kadınlar ve çocukların da bulunduğu Suriye'den kaçan Filistinli mültecilerin sıkılaşan sınır kısıtlamaları dolayısıyla Lübnan'a girişlerinin engellendiğini ve ailelerin bu nedenle ayrı kaldığını bildirdi.
 
Af Örgütü'nden "Reddilen mülteciler: Suriye'den gelen Filistinli mülteciler güvenliklerini Lübnan'da arıyorlar" başlığı ile yayınlanan açıklamada, sıkılaştırılan sınır uygulamaları nedeniyle birçok Filistinli mültecinin Lübnan'a girişinin engellendiği ifade edildi. Açıklamada, yeni doğmuş bebeği ile yolculuk eden Filistinli mülteci bir annenin, sınırın diğer tarafındaki eşi ve beş çocuğu ile buluşmak istemesine karşın, Lübnan sınırından geçişine engel olunduğu belirtildi.
 
Örgütün Mülteci ve Göçmen Hakları'ndan Sorumlu Başkanı Sherif Elsayed-Ali, "Yeni doğmuş çocuğu ile sınırdan geçmek isteyen anneyi reddederek, Lübnanlı yetkililer kanlı çatışmadan kaçan mültecilerin haklarına saygısızlık etmiştir. Bu tür kriz bölgelerinden kaçan mültecilerin sınırdan girmesine asla engel olunmamalıdır. Lübnan bunu yaparak, uluslararası yasalarla güvence altına alınan yükümlülüklerini hiçe saymaktadır" şeklinde konuştu.
 
Uluslararası Af Örgütü konuya ilişkin yapılan araştırmada ayrıca, Filistinli mültecilerin yeni kriterleri karşılamasına karşın Lübnan'a alınmadıklarının tespit edildiğini kaydederek, "Sızan ve güvenlik güçlerine ait bir evrakta, Beyrut havaalanını kullanan havayollarından Suriye'den Lübnan'a seyahat eden hiçbir Filistinli mülteciyi taşımamaları isteniyor" ifadesini kullandı.
 
Lübnan hükümetinin Suriye'den kaçan Filistinli mültecilere karşı ayrımcı politikalarını durdurması gerektiğini belirten Elsayed-Ali, "Yığılan mülteciler Lübnan'ın kaynakları üzerindeki baskıyı artırmasına rağmen, Lübnan'a güvenlik arayışı ile gelen Filistinli mültecileri terketmenin hiçbir mazareti olamaz" dedi.
 
Lübnan'a girişleri engellenen Filistinli mültecilerin bu nedenle ailelerinden ayrı kaldığına dikkati çeken Af Örgütü, Lübnanlı yetkililere Suriye'den gelen tüm mültecilerin, ayrım yapılmaksızın ülkeye alınması çağrısında bulundu.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.