Uluslararası Af Örgütü BM'ye açık mektup gönderdi

Uluslararası Af Örgütü BM'ye açık mektup gönderdi

Uluslararası Af Örgütü, işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de savaş suçlarının yarattığı adaletsizlik döngüsünü kırmanın anahtarının Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de savaş suçlarının yarattığı adaletsizlik döngüsünü kırmanın anahtarının Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) olduğunu bildirdi. 
 
Örgütün BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği açık mektupta, Konsey'in, Filistin yönetiminin ve İsrail'in, UCM'nin, geçmişteki ve mevcut İsrail-Filistin çatışmalarında, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu olanları adalet önüne çıkarmasını mümkün kılmak için tüm yetkilerini kullanması gerektiği belirtildi.
 
Uluslararası Af Örgütü, mektupta, Konsey üyelerinden, işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'deki durumu UCM Başsavcısı'na sevk etmesini, bunun yanı sıra krizi çözmek için kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmasını talep etti.
 
Mektupta, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ve son 30 yılda bu ülkenin, Hamas'ın ve Filistinli silahlı grupların savaş suçları işlediğine ve uluslararası hukuk uyarınca suç sayılacak eylemler düzenlediğine dair inandırıcı kanıtlar toplandığı, iki tarafta da bu suçları işleyenlerin cezasız kaldığı aktarıldı. 
 
BM Güvenlik Konseyi'nin, söz konusu ihlallere karşı etkili bir eyleme geçme ya da büyük ölçüde ABD'nin İsrail ile ilgili çok önemli tasarıları arka arkaya veto etmesi nedeniyle suç işleyenleri sorumlu tutma konusunda üst üste başarısızlığa uğradığına değinilen mektupta, bazı durumlarda ABD'nin, Konsey'in diğer tüm üyelerine karşı tek ses olduğuna işaret edildi.
 
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty de "Savaş suçları ve insanlığa karşı suçların mağdurları için süre giden adaletsizlik, dünyanın utancı. Bir kez daha uluslararası toplum, yine son yaşanan çatışmalarla ilgili ellerini ovuşturmanın ötesine geçen bir şey yapmadı" dedi.
 
UCM'nin yapacağı bir soruşturmanın, her tarafa yayılmış cezasızlık kültürüne son vermek için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Shetty,  tüm tarafların, UCM'ye adaletsizlik ve ihlal kısır döngüsüne son vermesi için bu suçları soruşturması konusunda baskı yapması gerektiğini söyledi. 
 
Shetty "BM Güvenlik Konseyi bir köşede durup artan zulme seyirci kalmamalı. Bu anı adalet için kararlı bir şekilde harekete geçmek için kullanmalı" ifadesini kullandı.
 
Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda Filistin Yönetimi'ne UCM'yi kuran Roma Statüsü'ne taraf olma çağrısında da bulundu. 
 
Örgüt, Filistin yönetiminin sürekli olarak ABD, İsrail, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, UCM'nin yargılama yetkisini sağlayacak bir adım atmaması konusunda baskı gördüğünü, bu baskının Filistin yönetimine verilen finansal yardımın çekilmesi gibi tehditleri de içerdiğini belirtti. 
 
Genel Sekreter Salil Shetty, Filistinli yetkililerin, son dönemde Roma Statüsü'ne taraf olma niyetlerini açıkladığını hatırlatarak, "Sözlerini yerine getirmeli ve bu şansı, sayısız insan hakları ihlali mağduru için hesap verebilirliğe doğru bir adım olarak değerlendirmeliler. Bunu da daha fazla vakit kaybetmeden UCM'nin yargılama yetkisini kabul eden bir deklarasyon yayımlayarak yapmalılar" dedi.
 
Shetty, tüm ülkelerin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Roma Statüsü'ne taraf olması için teşvik etmesi gerektiğini de vurguladı. 
 
Salil Shetty ayrıca UCM'nin kurulmasını sağlayan görüşmelere katılan ancak 2002 yılında Roma Statüsü'nü onaylamayacağını açıklayan İsrail'e bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu ve "İsrail'in hukukun üstünlüğünü onaylayarak, cezasızlıkla mücadele etmesinin zamanı gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.