Uludere’de takipsizlik kararına itiraz

Uludere’de takipsizlik kararına itiraz

Uludere’nin Irak sınırına 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda kaçakçılık yapan köylüler, terörist zannedilerek Türk jetleri tarafından bombalandı.

Uludere’de hayatını kaybeden 34 kişinin aileleri, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına ve ‘kaçınılmaz hata’ gerekçesine itiraz etti. Katliamı yapan şüphelilerin gizlendiği belirtilen dilekçede soruşturmayı askerî savcılığın değil, TMK’nın 10. maddesiyle görevli savcılığın yürütmesi istendi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011’de 34 kişinin jetler tarafından bombalanarak öldürülmesine ilişkin Genelkurmay Askerî Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına mağdur aileler itiraz etti. Dün Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne verilen dilekçede, katliamı yapan şüphelilerin gizlendiği ileri sürüldü. Dilekçede, olayın asli failinin hükümet, birincil derecedeki sorumlunun da Genelkurmay Başkanı Necdet Özel olduğu iddia edildi. Aileler, mahkemeye verdikleri dilekçede savcılığın verdiği takipsizlik kararının kaldırılmasını istedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin aralarında bulunduğu 7 avukat tarafından hazırlanan dilekçede itirazın değerlendirilmesi için duruşma yapılması talep edildi. Soruşturmanın askerî savcılık tarafından değil TMK’nın 10. maddesiyle görevli savcılık tarafından yürütülmesi gerektiği belirtildi. İşlenen suçun Türk hukukuna ve uluslararası sözleşmelere göre sivillere karşı yönelik olduğu vurgulandı.

Gizlilik kararından dolayı dosyadaki bilgi ve belge erişimlerinin engellendiğini belirten avukatlar, “Soruşturma etkin bir şekilde yürütülmemiş, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir.” ifadesini kullandı. İtiraz dilekçesinde, olayda yaralı olarak kurtulan ve suçtan zarar gören sıfatını taşıyan 4 mağdur tanığın savcılık tarafından dikkate alınmaması bu duruma örnek gösterildi. İtiraz dilekçesinde, katliamı yapan şüphelilerin gizlendiğine dikkat çekilerek, başta komuta kademesindekiler olmak üzere, savaş uçağı pilotları ve yanlış istihbarat veren şahısların kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi. Dilekçede, kanunsuz emri uygulamakla suçlanan 17 komutanın isimleri tek tek sayılırken, bu kişiler ile uçakları kullanan pilotların olayın faili olduğu anlatıldı. Bombalama olayının akabinde yaralılara müdahale etmeyen Şırnak Valisi ve Uludere kaymakamının da ‘ihmal suretiyle insan öldürme’ suçu işlediği savunuldu.

Dilekçede şöyle denildi: “Olayla ilgili ilk anlarda dahi şüpheli olması gereken ve asıl sorumlu konumunda olan Genelkurmay Başkanı’nın siyasi olarak da korunması da zaten soruşturma dışında tutulmasının başka bir ifadesiydi. Diğer şüpheliler ancak verilen emrin yerine getirilmesi bakımından Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri komutanlığı’nın üst düzey kademesindeki yetkilisi ile beraber asli faildir.”

18 sayfalık dilekçede, Askeri Savcılığın kararındaki ‘kaçınılmaz hata’ gerekçesine de tepki gösterildi. Uludere olayı için “Sivil bir nüfusa karşı kasten saldırı sonucu toplu bir sivil katliamı yaşanmıştır.” ifadesi yer aldı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.