Ülkü Ocakları'na Risale-i Nur dersi yapmaya gidelim mi?

Ülkü Ocakları'na Risale-i Nur dersi yapmaya gidelim mi?

Ülkü Ocakları sizi Risale-i Nur dersi yapmaya çağırırsa tavrınız ne olur?

Risale Haber-Haber Merkezi

Ülkü Ocakları sizi Risale-i Nur dersi yapmaya çağırırsa tavrınız ne olur? Bununla ilgili bir soru Sorularla Risale sitesinde yöneltildi. Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur ve Nurculukla ilgili her türlü soruya internet üzerinden cevap veren siteye genel soru şöyle:

"Nurculuk nedir, Ülkücülük nedir? Bu iki grup arasındaki farklar nelerdir? Ülkü ocaklarına Risale-i Nur dersi yapmaya davet edildiğimizde gidebilir miyiz?"

Sitenin verdiği cevap:

Nurculuk, Risale-i Nur'daki iman hakikatlerini ders alıp ders vermeyi kendilerine gaye edinmiş bir iman hareketidir.

Ülkücülük ise, Dokuz Işık doktrininin bir ilkesi olup Alparslan Türkeş ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin siyasi çizgisini oluşturan, Türk-İslam sentezi çerçevesinde politika üreten bir Türkçülük hareketidir.

Nurculuk hareketi siyasi bir parti ya da resmi bir cemiyete mensup ya da onlarla ilişkili bir hareket değildir.

Ülkücülük ise Milliyetçi Hareket Partisi'nin bir ideolojik örgütlenmesidir.

Nurculuk bütün siyasi görüşlere ve ideolojik yaklaşımlara iman hakikatlerini götürmekle mükellef bir iman hareketi iken, Ülkücülük milliyetçi bir ideolojidir, diğer ideolojilerle mesafelidir.

Nurculuk, Said Nursi gibi bir müçtehit ve müceddidin doğrudan Kur’an’dan aldığı dersleri, yani Risale-i Nur'u referans alır.

Ülkücülük ise, Ziya Gökalp'ın kullandığı "Millî mefkure (ülkü)" ve Nihal Atsız ve Türkçülerin kullandıkları "Millî ülkü" terimlerine dayanır. 1950-1953 yılları arasında Türk Milliyetçileri Derneği tarafından kullanılmıştır. Ülkü, kelime anlamı bakımından "ideal" demektir. Ülkücülük ise, "idealizm"in karşılığıdır.

Nurculuk her ne kadar Ülkücülükten meslek, meşrep ve mefkure bakımından farklı olmuş olsa da sonuçta Ülkücüler de Müslüman, onlar da bu vatanın evladı; onlar da milli ve manevi değerlere sahip çıkmaya çalışan insanlardır. Bu yüzden onlarla insani ilişkilerimizi iyi tutup Risale-i Nuru onlara en güzel şekilde götürmeliyiz.

Risale-i Nur'u sadece medreseye hasretmek ve hapsetmek, başka yerlerde okunmasına karşı çıkmak doğru bir bakış açısı değildir. Risale-i Nur her yerde her mekanda her dernekte okunabilir. Oralarda ders organize etmenin bizce bir mahzuru bulunmuyor. Yeter ki müspet harekete ve kavl-i leyyine dikkat edelim.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum