Ukrayna’da 'Said Nursi Türkiye Kültür Merkezi' açıldı

Ukrayna’da 'Said Nursi Türkiye Kültür Merkezi' açıldı

Bediüzzaman Said Nursi’nin düşüncelerini Ukrayna’nın geniş kesimlerine ulaştırabilmek için...

Risale Haber-Haber Merkezi

Ukrayna’da Risale-i Nur çalışmaları giderek artıyor. Pereyaslav Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Ukrayna Devlet Pedagoji Akademisi, Bediüzzaman Said Nursi’nin düşüncelerini Ukrayna’nın geniş kesimlerine ulaştırabilmek için 27 Kasım-15 Aralık 2017 tarihleri arasında devam edecek bir dizi faaliyete başladı.

Bediüzzaman Said Nursi ve Gregory Skorovoda Sergisi; ‘Geleceğin İnsani Ufukları’

Kiev’in merkezi bir konumunda düzenlenen ve Türkiye’den Said Nursi ve Ukraynalı düşünür Gregory Skorovoda’nın düşünceleri sanatsal bir şekilde ziyaretçilere anlatan serginin açılışı, Pedagoji Akademisi Başkanı Prof. Dr. Oleh Topuzov, Peryaslav Üniversitesi Rektörü Prof. Viktor Kostur, İİKV İcra Kurulu Başkanı ve Isparta Milletvekili Said Yüce, Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve bir çok akademisyen, öğrenci ve ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşti. 

Dünyada barışa, güvenliğe ve huzura ihtiyacımız var

Sergide Risale-i Nur’lardan seçme vecizelerin bulunması ilgi odağı oldu. Sergi 15 Aralık 2017 tarihine kadar Kiev’de (National Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine) açık kalacak. Sergi açılında konuşan Isparta Milletvekili ve İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce şunları söyledi:

"Ukrayna ve Türkiye ülkelerimizin önemli düşünürleri olan Said Nursi ve Gregory Skorovoda’nın fikirlerine bugün bütün dünyanın ihtiyacı bulunmaktadır. Bugün dünyada en fazla barışa, güvenliğe ve huzura ihtiyacımız var. İşte bu sergi ile vakfımız ve Ukrayna’daki kurumların ortak çalışması için bir adım atılmaktadır. Güçlü olanın değil, haklı olanın güçlü olduğu, adaletin eşit dağıtıldığı bir dünya için bu gibi faaliyetlerin önemi aşikardır."

Said Nursi’yi Ukrayna halkına tanıtma fırsatı sevindirici

Türkiye Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ise serginin iki ülkenin entelektüel anlamda birbirini tanıması için çok önemli bir fırsat ve anlamlı bir girişim olduğunu vurguladı. Bu yıl açılan Yunus Emre Enstitüsü’nün de bu gibi faaliyetlerde beraber çalışma arzusunda olduğunu ifade ederek iki ülke arasındaki ilişkileri daha fazla geliştirmemiz gerektiğini ifade etti.

Peryaslav Üniversitesi Rektörü Prof. Viktor Kostur, Said Nursi’yi tanımanın ve Ukrayna halkına tanıtma fırsatının kendi üniversitelerine nasip olmasından duyduğu sevinci ifade ederek öğrencilerinin hazırladığı sergi hakkında bazı teknik bilgiler verdi. Sergi’nin Said Nursi ve Gregory Skorovoda’nın fikirleri ışığında özellikle müsbet hareket kavramını ön plana çıkararak hazırladıklarını ifade etti. 

Ukrayna’da Risale-i Nur Çalışmaları Geleceği Toplantısı

Sergi’nin hemen ardından Kiev’in merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunan Pereyaslav Üniversitesi’ne geçildi. Burada Üniversite Rektörü, Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve çeşitli görevli ve akademisyenlerle iki saate yakın bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı’da İİKV ve üniversitenin gelecekte ortaklaşa yapacakları Risale-i Nur’un Ukrayna’da tanınmasına yönelik faaliyetler üzerine konuşuldu ve bir çok karar alındı. 

Said Nursi Türkiye Kültür Merkezi

Faaliyetler’in en önemli kısımlarından birisi Pereyaslav Üniversitesi tarafından Risale-i Nur’un ve Türkiye kültür ve tarihinin öğrencilerine tanıtılması için açılan "Said Nursi Türkiye Kültür Merkezi" oldu. Vakıf ve üniversite yetkilileri tarafından merkezde ayrıca görüşmeler yapılarak merkezin nasıl geliştirilebileceği ve faaliyetlerinin artırılacağı üzerinde konuşuldu. Üniversitenin ana kampüsünde bulunan merkezin ana faaliyetleri, Risale-i Nur kitaplarından oluşan bir kütüphanenin bulunması, üniversitede Risale-i Nur üzerine yazılacak tezler için bir araştırma odası olması, Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerin bu merkezdeki bilgisayarlarda çalışma imkanı olması, burada haftanın belirli günleri Risale-i Nur okumalarının yapılması ve İslam’ı merak eden öğrencilere buradan bilgi verilmesi şeklinde belirlendi.

İşbirliği devam ediyor

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Ukrayna’da bulunan çeşitli üniversiteler arasındaki işbirliği gelişerek devam ediyor. 2016 yılında bir ziyaret ve ardından bir konferans ile başlayan faaliyetler, kitap fuarlarına katılım ve tercüme faaliyetleri ile devam etti. Daha sonra Ukrayna’dan öğrenciler Mart 2017'de vakıfta düzenlenen Risale-i Nur okuma ve öğrenme haftasına katılmanın yanı sıra Eylül 2017’de vakıf tarafından İstanbul’da düzenlenen Avrupa Birliği projesine 12 öğrenci ile katıldılar. Bunun yanında 11. Uluslararası Bediüzzaman sempozyumuna Ukrayna’nın çeşitli üniversitelerinden ondan fazla akademisyen ve gazeteci katıldı. Bütün bu faaliyetlerle birlikte elhamdulillah Risale-i Nur’lar Ukrayna’da tam sahiplenilmiş oldu. 

ukrayna1.jpgukrayna2.jpgukrayna3.jpgukrayna4.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.