Ukrayna'da endişeli bekleyiş

Ukrayna'da endişeli bekleyiş

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te halk ateşkesin sona ereceği cuma gününü endişeyle bekliyor.

Sarp Özer'in haberi:
 
Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesindeki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik hazırladığı barış planı kapsamında tek taraflı ateşkes ilan etmiş, Rusya yanlısı ayrılıkçılar da 27 Haziran'a kadar sürecek ateşkese uyacaklarını açıklamıştı.
 
Ateşkesle halk sokaklarda daha rahat dolaşırken daha önce kapalı olan bankaların birçoğu da yeniden hizmet vermeye başladı. Hala çok sayıda iş yerinin kepenklerinin kapalı olduğu kentin merkezinde, Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu kontrol noktaları da kaldırılmış değil.
 
Ayrılıkçılar tarafından ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ile Rusya bayraklarının dalgalandığı bu noktalardaki silahlı ayrılıkçılar, ateşkesin tarafları çözüme götüreciğine inanmıyor. Sürece rağmen ordu yanlısı grupların saldırılarına devam ettiğini savunan Rus yanlıları,  sürenin dolmasıyla her şeyin yeniden eskiye döneceğini, ordu birliklerinin başta Slavyansk'ta olmak üzere yeniden operasyonlara başlayacağına inanıyor. 
 
İşgal sürüyor
 
Rusya yanlılarının hükümet binasındaki işgali ise sürüyor.  Bina çevresinde daha önce kurulan barikatlar kaldırılırken ayrılıkçıların bölgedeki silahlı nöbeti de devam ediyor. Binaya girişlerde sıkı kontroller yapılıyor, olaylarda hayatını kaybedenlerden bazıları, bahçeye konulan fotoğraflar ve yakılan mumlarla anılıyor. Aralarında Rus gazetecilerin de bulunduğu bu kişiler için halk dua ediyor. 
 
"Donetsk Halk Cumhuriyeti" bayraklarının dalgalandığı bina duvarlarında ise Kiev yönetimi ve faşizm karşıtı yazılar dikkat çekiyor.
 
"Bu sefer her şey daha zor olacak"
 
Ateşkesin ardından bölge sakinleri sokağa, parklara daha rahat çıkabiliyor. Parklarda yürüyüş yaparak, çeşitli aktivitelere katılarak zaman geçirenlerin büyük bölümü, ateşkes süresinin dolmasıyla yaşanacak gelişmeleri endişeyle bekliyor.
 
Bankacı Oleg Shtrikul, kentte hayatın bir an önce eskiye dönmesini beklediklerini söyledi.
 
Cuma gününden itibaren çatışmaların yeniden başlayacağı, her şeyin çok daha kötü olacağına yönelik düşüncesini aktaran Shtrikul, "Çünkü iki tarafta masaya oturarak bir anlaşma sağlamadı. Ateşkesin bitmesiyle bu sefer her şey daha zor olacak" diye konuştu.
 
Donetsk'te birçok insanın yaşananlardan evlerini terk ettiğini bildiren Shtrikul, özellikle Rusya ve diğer yabancı devletlerin oynayacağı etkin rolle ülkedeki olayların sona erebileceğini savundu.
 
Bazı vatandaşlar ise cuma günü bitecek ateşkes süresinin bir çözüm bulununcaya kadar uzatılmasını talep etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.