Ukrayna ve Kırım'daki insan hakları ihlalleri arttı

Ukrayna ve Kırım'daki insan hakları ihlalleri arttı

BM, Ukrayna ve Kırım'da insan hakları ihlallerinin arttığını açıkladı.

Ukrayna ve Kırımdaki insan hakları ihlalleri arttı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, 7 Mayıs-7 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmaları içeren raporu BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında kamuoyuna duyurdu.

Raporu hazırladıkları süre zarfında Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ta insan hakları ihlallerinin arttığını belirten Magazzeni, insan hakları ihlallerinin sadece gazeteciler, seçilmiş temsilciler, yerel siyasiler, memurlar ve sivil toplum aktivistlerine yapılan saldırılarla sınırlı kalmadığını kaydetti.

Bölgede binlerce insanın yerinden olduğuna işaret eden Magazzeni, olayların başladığı tarihten bugüne kadar ülkede 257'si sivil toplam 356 kişinin öldüğünü ifade etti.

Ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk'da silahlı grupların adam kaçırma, gözaltına alma, işkence ve öldürme gibi yöntemlere başvurduğunu belirten Magazzeni, bu nedenle bölge halkının korku içinde yaşadığını kaydetti.

Bölgedeki silahlı grupların daha çok Kafkaslardan ve Çeçenistan'dan geldiğini belirten Magazzeni, "Bölgede terör olayları olmasa bile korku hüküm sürüyor" diye konuştu.

KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre çoğunluğu Kırım'dan olmak üzere 34 bin Ukraynalının yerinden olduğunu ifade eden Magazzeni, "Kırım'da Rusya vatandaşlığı almak istemeyenler ayrımcılık ve tehditle karşılaşıyorlar" dedi.

Kırım'da Ukrayna'yı destekleyenlerin tehdit edildiğine işaret edilen raporda "Bölgenin yerel halkı olan Kırım Tatarlarının liderleri ve aktivistleri, soruşturma geçiriyor ve kültürel hakları kısıtlanıyor" ifadelerine yer verildi.

Kırım Tatarlarının ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve dernek kurma hakları ile din ve inanç özgürlüklerinin kısıtlandığına dikkat çekilen raporda Ukrayna hükümetinin, 17 Nisan'da kabul edilen Cenevre Bildirisi'ndeki hususları uygulamaya devam ettiği de kaydedildi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.