Ukrayna krizinin düğüm noktası: Debaltseve

Ukrayna krizinin düğüm noktası: Debaltseve

Donetsk'in Debaltseve kasabasını kuşatan ayrılıkçılar, bölgenin stratejik önemi nedeniyle ateşkese rağmen saldırılarını sürdürüyor.

Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ve Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Minsk'te ulaşılan mutabakatı gereği 15 Şubat'ta gece yarısı büyük ölçüde durdu. Ancak Donetsk'in Debaltseve kasabasındaki tansiyon düşmedi. 

Ukrayna Terörle Mücadele Merkezi'nden alınan bilgiye göre, ateşkesten bu yana Debaltseve'ye ağır silahlar eşliğinde saldıran ayrılıkçılar 128 kez ateşkes ihlali yaptı. Buna karşın ayrılıkçıların kuşatmasındaki kasabada hükümet güçleri konuşlandıkları noktaların kontrolünü ellerinde tutuyor.  

Debaltseve kuzey, güney ve doğudan Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından kuşatılmış durumda. Kasabanın batıda Ukrayna ordusu kontrolündeki bölgeyle bağlantısını sağlayan Artemevsk-Debaltseve yolu da zaman zaman ayrılıkçıların kontrolüne giriyor. Ordu, zaman zaman bu yoldan kasabadaki birliklere lojistik destek sağlayabiliyor. Bu nedenle söz konusu koridora Ukraynalılar "Hayat Yolu" adını verdi.  

Ukrayna ordusundan sabah saatlerinde yapılan açıklamaya göre, bu yol yeniden hükümet güçlerinin kontrolüne geçti.

Dört tarafı kontrol eden stratejik konum

Ayrılıkçılar için kasabanın önemi coğrafi konumundan ve karayoluyla demiryolu ağlarının merkezinde olmasından kaynaklanıyor. Debaltseve, ayrılıkçıların merkez üssü Donetsk ve bir bölümünü kontrollerine aldıkları Luhansk illerinin orta noktasında bulunuyor. Kasabadan geçen karayolu ve demiryolu iki vilayetin merkezini birbirine bağlıyor.

Ayrılıkçıların Debaltseve'yi ele geçirmesi halinde iki kent merkezi arasında silah ve lojistik ikmali yapmaları hızlanacak. 

Ayrıca kasabanın batısından, ordu kontrolündeki alanının içlerine yönelecekleri bir koridora ulaşabilecekler.

Ayrılıkçılar kasaba üzerindeki baskılarını artırırken, Minsk mutabakatındaki ateşkes hükümleri gereği Debaltseve'deki ağır silahların çıkarılması gerektiğini savunuyor. 

Kiev hükümeti ise ağır silahların çekilmesinin ancak ateşkese uyulmasıyla mümkün olabileceğine dikkati çekiyor. 

Diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanlığı dün, Rus ordusunun 15 Şubat'ta ateşkesin başlamasına saatler kala Debaltseve civarına çok sayıda top, roket bataryası ve hava savunma sistemi konuşlandırdığını açıklamış, buna ait uydu fotoğrafları yayınlamıştı. 

Ayrılıkçılar, kasabaya önceki gün AGİT gözlem heyeti üyelerinin girmesine de izin vermemişti.

"Sonuna kadar savunacağız"

Ukrayna Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andrii Lysenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Debaltseve çevresinde Çernuhino, Popasnaya, Sanjarovka, Zolotoe ve Kamenka kasabalarında da ayrılıkçıların saldırılar düzenlediğini söyledi. Lysenko, Debaltseve'nin stratejik konumu nedeniyle ayrılıkçılar için fevkalade önemli olduğunu belirterek, "Yöneticilerinden 'Ne pahasına olursa olsun Debaltseve'yi ele geçirin' emri aldılar" dedi.  

Ukrayna ordusunun kasabayı bırakıp çıkmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Lysenko, "Silahlı kuvvetlerimiz kasabayı sonuna kadar savunacak" dedi. Lysenko, kuşatmada 3 binden fazla ayrılıkçı ve Rus askerinin bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.