Uğur Okulları, TEOG İkinci Dönem Sınavlarını Değerlendirdi

Uğur Okulları, TEOG İkinci Dönem Sınavlarını Değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ikinci dönem TEOG ortak sınavının birinci oturumu bugün Türkiye genelinde öngörülen 1 milyon 167 bin 854 öğrenci ile gerçekleşti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ikinci dönem TEOG ortak sınavının birinci oturumu bugün Türkiye genelinde öngörülen 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.
TEOG sınavı, tek oturumda ve 3 dersin sınavları farklı saatlerde olacak şekilde yapıldı. Her bir dersin sınavı, yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde, Ankara saati ile 09.00, 10.10 ve 11.20’de aynı anda başladı. Birinci oturumda sırasıyla Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders sınavları gerçekleştirildi. Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40’ar dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30’ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere 4 farklı kitapçık verildi. Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri soruları değerlendirdi.
“BİLGİ VE DİKKAT DÜZEYİ YETERLİ OLAN ÖĞRENCİ KOLAYLIKLA YAPABİLİRDİ”
20 Türkçe sorusunun öğrenciler tarafından ifade edilen dağılımı aktaran Türkçe Akademik Kurul Başkanı Handan Büke, “Sözcük ile sözün cümleye kattığı anlamlar: 2 Soru, Cümlede anlam ilişkileri, öznel -nesnel anlatım ve cümle ile ilgili kavramlar: 3 Soru, Paragrafta anlam, yapı, yardımcı düşünce, metin tamamlama, soruya yanıt, şiirde konu: 8 Soru, Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları: 1 Soru, Yazınsal türler: 1 Soru, Dilbilgisi kazanımlarından cümlenin öğeleri, eylemde çatı ve karma dil bilgisi: 3 Soru, Yazım bilgisi kazanımlarından bileşik sözcüklerin yazımı: 1 Soru, Noktalama işaretleri kazanımlarından: 1 Soru” şeklindedir dedi.
Bu sorulardan dil bilgisi sorularının genel bilgi düzeyini yoklayacak tarzda olduğunu söyleyen Büke, “Bilgi ve dikkat düzeyi yeterli olan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği tarzdadır. 1. TEOG Türkçe sınavındaki soru sayısıyla benzer niteliktedir. Konu bakımından incelendiğinde 2. Dönemin kazanımları içinde yer alan cümle türleri ve eylemde çatı konularına da yer verilmiştir. Anlam bilgisi soruları sınavın büyük bir kısmını oluşturmuştur. 1. Dönem TEOG- 1 sınavındaki soru sayısıyla aynı ölçüde sorulmuştur. Metinlerde açık ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Metinlerin uzunluğu orta düzeydedir. Anlam bilgisini içeren sorulardan üç ya da dördü öğrencilerin anlam düzeyini ve dikkat yapısını zorlayıcı niteliktedir. Sorular pedagojik anlamda da ölçme değerlendirmeye uygun olmuştur” ifadelerini kullandı.
“BEKLENEN DÜZEYDE BİR SINAV OLUŞTURULMUŞ”
TEOG 2 Sınavının Matematik sorularını değerlendiren Matematik Akademik Kurul Başkanı Zuhal Namlısoy, şunları söyledi:
"Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun ve temel kazanım bilgisi içeren sorular hazırlanmıştır. Soruların konu dağılımı daha çok TEOG 2 Sınavı konularını içermektedir. Milli Eğitim müfredat planındaki TEOG 1 Sınavı konularını içeren sorular da sorulmuştur. Soruyu doğru okuyup okuduğunu anlayan ve yorum yaparak sonuca ulaşılabilecek türden de sorular hazırlanmıştır. Bilginin ve akıl yürütmenin bir arada kullanıldığı sorular da vardır. Sonuç olarak beklenen düzeyde bir sınav oluşturulmuştur."
“SORULAR AÇIK VE ANLAŞILIR BİR DİLLE HAZIRLANMIŞ
"Öğrencilerden aldığımız bilgiler göre; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun, açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmış” diyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Başkanı Hatice Boztaş, “Sınavda hatalı soru yoktur. Genel olarak kazanımlara hâkim olan öğrencilerin yapabileceği; zorluk seviyesi orta derecede olan bir sınav oldu. Sorular (iki üç soru hariç) daha çok kazanımlarla ilgili ayet, hadis ve paragraflardan sonuç çıkarmaya yönelik hazırlanmış. Sınavın içeriği; Kaza ve Kader, Zekât, Hac ve Kurban İbadeti, Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar, Kuran’da Akıl ve Bilgi, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar konularından oluşmuştur” dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum