Uğur Mumcu ve Said Nursi’nin bayrak yapılan cübbesi!

Uğur Mumcu ve Said Nursi’nin bayrak yapılan cübbesi!

Cumhuriyet'te din kelimesi geçer de Said Nursi zikredilmezse eksik kalır...

Risale Haber-Haber Merkezi

23 yıl önce bugün öldürülen Uğur Mumcu anılıyor. Cumhuriyet Gazetesi de Mumcu ile ilgili yazılar yayınladı. Zeynep Miraç imzalı yazıda olmazsa olmaz konuların başında "irtica" geliyor.

Mumcu'nun irticaya karşı mücadelesi anlatılırken Türkiye'de güya "din sömürüsü"nün nasıl yapıldığının örnekleri veriliyor. Tabi din derken Said Nursi olmadan da olmaz. Zeynep Miraç, Menderes döneminin DP'sinde "Said Nursi’nin cübbesinin bayrak yapıldığını" bile ileri sürdü.

Mumcu'nun araştırdığı konulardan birinin de din-siyaset- ticaret ilişkisi olduğunu ifade eden Miraç, Mumcu'nun 1990 yılında Köy Enstitüleri’ne dair bir panelde yaptığı konuşmada, “Hukuk Fakültesi’nde okuyup da daha önce imam hatip mezunu olanlara burs veriyorlar. Burs verilen öğrenciler de sınavsız yargıç ve savcı oluyorlar. 2000 yılına doğru baktığımızda, vali İlahiyat Fakültesi mezunu, emniyet müdürü İslam Enstitüsü mezunu, kaymakam İmam Hatip mezunu olacak” iddiasına yer veriyor. 

Miraç, Mumcu'nun geleceği okumakta hatalı olduğunu da itiraf etmek zorunda kalırken Said Nursi'ye de değiniyor:

"Ne var ki aynı konuşmada CHP’nin 1949 yılında din derslerini kabul ettikten, DP’nin 1957’de Said-i Nursi’nin cüppesini bayrak yaptıktan, Demirel hükümetinin 1960’ların ortasında tarikatçıların sakallarını okşadıktan, ANAP’ın ise Hac seferleri düzenledikten sonra oy kaybettiğini vurguluyor; “Hangi iktidar din sömürüsüne dayandıysa mutlaka yıkılmıştır. Halk din sömürüsünü affetmiyor” iddiasında bulunuyordu. Ya Uğur Mumcu geleceği okumak konusunda hatalıydı ya da 2000’lerde halk değişmişti...

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.