Ucuz Sebze Hayali 6 Ay Ertelendi

Ucuz Sebze Hayali 6 Ay Ertelendi

Sebze meyvede rekabeti sağlamak amacıyla, toptancı hallerindeki iş yerlerinin bir kişi ya da şirkete en fazla bir tane kiralanması ya da satılmasını şart koşan düzenleme, seçim sonrasına kadar uzatıldı.

Sebze ve meyvede tarladan markete uzanan sistemde yaşanan aşırı kâr ve komisyonu önlemek için 2012'de yayımlanan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik’in en kritik maddelerinin yürürlük tarihi genel ertelendi.

AF GİBİ DÜZENLEME

Söz konusu yönetmelikle toptancı hallerindeki tekelin kırılması ve komisyoncu ile tüccarların birbirinden ayrılması hedeflenmişti.

Üretici, komisyoncu ve tüccarlara durumlarını yasaya uydurmaları konusunda 1 Ocak 2015'e kadar süre tanınmıştı. Yasal zorunluluğa rağmen durumlarını yeni yasaya uyduramayan kişi ve şirketler, af gibi yeni düzenleme sayesinde ek süre kazandı.

UYUM İÇİN EK SÜRE

Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesine yol açan nedenler arasında gösterilen ve bu nedenle değiştirilmesine karar verilen mevcut durumun bir süre daha devam etmesini sağlayan düzenleme dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, yasaya uyum için gerekli süre 6 ay uzatılarak 1 Temmuz 2015'e tarihine kadar, yani seçimlerden hemen sonraki aya kadar ertelendi.

KAYITLARI SİLİNECEKTİ

Eğer bu erteleme yapılmamış olsaydı, durumunu yasaya uyduramamış olan komisyoncu ve tüccarların kaydı silinecekti.

İKİ İŞ YERİ VE İKİ AYRI İŞ YASAK

Ertelen yönetmelik, aynı toptancı halinde üretici, üretici örgütü, komisyoncu ya da tüccara doğrudan veya dolaylı olarak en fazla bir işyerinin kiralanabileceği ya da satılabileceğini hükme bağlıyordu.

Yönetmelik ayrıca hallerdeki işyerlerinin adi şirketlere, ortaklıklara, birden fazla gerçek veya tüzel kişiliklere satış ya da kiralanmasını da yasaklıyordu.

DEVİR YA DA SATIŞ

Yönetmelik, bu duruma uymayanlara 1 Ocak 2015’e kadar ellerindeki işyerlerini başkalarına devretmelerini ya da satmalarını zorunlu kılıyordu.

Sistemde hem komisyoncu hem tüccar olarak kayıtlı olunmasını da yasaklayan yönetmelik, bu iki sıfattan birini tercih etmeyenlerin yeni yılın başında sistemden silinmesini öngörüyordu.

Bugün

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.