Ucuz okul ürünleriyle çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atmayın

Ucuz okul ürünleriyle çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atmayın

Okulların açılmasına sayılı günler kala yediden yetmişe herkesi okul alışverişi telaşı sardı.

Küçükler, alacakları kırtasiye ürünlerinin rengârenk olmasını önemserken, büyükler ise alışverişi ucuza kapatmanın derdinde. Uzmanlar ise alışverişte ucuz Çin malları ile oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı velileri uyarıyor.
 
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Gümrük Müdürlüğü’nün Çin’den gelen 2 konteyner kırtasiye ürününe el koyması ile okul ürünlerindeki güvenlik sorunu gündeme geldi. Kanserojen madde ve ağır metal içeren bu ürünlere el konularak ithal edilmesinin önüne geçildi. Ancak ülkemizde hâlâ satışı yapılan birçok okul ürününde kanserojen madde riski devam ediyor. Uzmanlar, velilerin aldıkları ürünlerde güvenlik sertifikasının bulunmasına dikkat etmelerini tavsiye ediyor. Lisanssız ve ucuz ürünlerde azo boyar maddeler ve fitalat gibi kimyasalların gelişim bozuklukları ve metabolizma düzensizliklerine kadar pek çok rahatsızlığa sebep olacağına dikkat çekiyor.
 
Okulların açılmasına kısa süre kala velileri şimdiden okul alışverişi telaşı sardı. Toptan alışverişin yapıldığı mağazalarda 25 TL’den 140 TL’ye kadar çanta, önlük veya çeşitli kırtasiye malzemeleri bulunuyor. Ancak pazar yerlerinde bile satılan bu ürünlerin çoğunun lisansı ve güvenlik sertifikası bulunmuyor. Çoğunluğu Çin’den ithal edilen bu ucuz ürünlerde kanserojen maddeler ve ağır metaller yer alıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzman denetmenleri, sağlığı tehdit eden ve risk taşıyan ürünleri belirleyerek satışını yasaklıyor. Geçtiğimiz yıl denetlenen binlerce üründen yüzlercesi de bu şekilde aykırı olduğu tespit edilerek yasaklanmıştı. Ancak bu denetimlere rağmen pek çok ürün çocuklar için tehlike saçmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın her ilacı ithal etmeyip ülkemize girişine izin vermeyişi gibi kırtasiye ürünleri açısından da aynı uygulamanın yapılması gerektiğine dikkat çeken İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, “Veliler ucuz ürüne talep gösteriyor. Bu nedenle Çin malı ürünler çok ucuza mal edildiği için tercih ediliyor. Bu ürünleri aslında ülkeye giriş yapmadan belirlemek ve ithal etmemek gerekiyor. Gümrükteki güvenlik memurlarının girişi yapılan okul ürünlerinin güvenlik sertifikalarını muhakkak sorgulamaları gerekiyor.” diyor. Pazar gibi yerlerde satılan okul ürünlerinin ise zabıtalarca denetiminin sıklaştırılmasını tavsiye eden Tekçe, “Veliler de kırtasiye malzemesi satın alırken, ürünün analiz ve güvenlik sertifikasının olup olmadığına dikkat etmeli. Ucuz olduğu için bir ürünü tercih etmemeli. Çocuklarının sağlığını da düşünmeliler.” diye konuşuyor.
 
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Orhan Şencan, kırtasiye ürünlerinde de renklendirici olarak kullanılan “azo” maddelerin kanserojen etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Bu ürünlerde plastiğin esnekliğini sağlamak için kullanılan fitalatların çeşitli hastalıklara yol açabileceğini vurgulayan Şencan, özellikle ucuza satılan ürünlerin kaçak ya da kalitesiz olma olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Uzman, “Denetimleri yapılan, orijinal ve resmi ithalatı yapılan ürünlerin tercih edilmesi daha güvenilir olacaktır. Aksi halde, azo boyar ve fitalat içeren sağlıksız ürünler gelişim bozukluklarına, metabolizma ve büyüme düzensizliklerine sebep olur.” ifadelerini kullanıyor. İnspire okul kıyafetleri üreticisi Feta Tekstil Şirket Yöneticisi Cemal Bulut da iç piyasada satılan bazı tekstil ürünlerinin üretiminde kanserojen etkili ağır metal boya ve kimyasallar kullanıldığını dile getirerek, “Güvenilir markaların tercih edilmesi çocukların sağlığı açısından çok önemli. Teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin aksine polyester, naylon ve akrilik gibi iplerle dokunmuş kumaşlar alındığında gribal enfeksiyonlara da zemin hazırlıyor.” yorumunu yapıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.