Ucuz elektrik 2015’e kaldı

Ucuz elektrik 2015’e kaldı

Türkiye’de halihazırda 570 bin civarında serbest tüketici bulunuyor.

Elektrikte serbest tüketici limitini sıfırlama sözü veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), limiti yüzde 10 oranında düşürdü. Yapılan bu düzenleme sonrasında ancak aylık elektrik faturası 133 TL’nin üzerinde gelen aboneler yüzde 10-30 arasındaki indirimden faydalanabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), abonelere tükettiği elektriğini istediği yerden alma hakkı getiren ‘elektrikte serbest tüketici limitini’ beklenen oranda indirmedi. Sektör temsilcileri limitin yarı yarıya düşmesini beklerken EPDK yüzde 10’luk bir indirim kararı aldı. Böylece aylık 5 bin kWh olan limit, 4 bin 500 kWh’a indirildi. Daha önce aylık faturası 150 TL’nin üzerinde olan mesken veya ticarethane abonesi, elektriğini istediği yerden alma hakkına sahipken yapılan düzenleme sonrası bu rakam 133 TL’ye geriledi. Sektör temsilcileri bu düzenlemeyle alt limitin 75 TL’ye düşürülmesini bekliyordu. İndirimin sınırlı kalmasında, dağıtım şirketlerinin piyasanın serbestleşmesine sıcak bakmaması ve teknik altyapının yetersiz kalacağı endişesinin etkili olduğu belirtiliyor.

    Türkiye’de halihazırda 570 bin civarında serbest tüketici bulunuyor. Yapılan son düzenlemeyle ise 500 bin abonenin daha serbest tüketici hakkı kazanacağı tahmin ediliyor. Yeni düzenlemeyle 1 milyonu aşkın elektrik abonesi, yüzde 10 ile 30 arasında indirimden faydalanabilecek. Beklentilerinin altında bir indirim gerçekleşen sektör temsilcileri ise önlerinin açılması için EPDK’nın limiti sıfırlama taahhüdüne uymasını istiyor. Elektrik Ticareti Derneği (ETD) Başkan Yardımcısı Birol Ergüven, indirimin sınırlı kalmasına rağmen gelecek yıl sıfırlanması umudunu koruduklarını söyledi. EPDK daha önceden 2015 yılında limitleri sıfırlama taahhüdünde bulunmuştu. Sistemin milyonu aşan sayıda serbest tüketici operasyonunu sağlıklı şekilde yürütmede zorlanacağını aktaran Ergüven, milyonlarca serbest tüketicinin her ay sonunda sayaçlarının okunmasının da teknik olarak zor olduğunu ifade etti. Bu sebepten dolayı limitin beklenen seviyede düşürülmemesine karar verilmiş olabileceğini belirten Ergüven, “Çünkü teknik altyapı henüz hazır değil. Ayrıca hâlâ mevcut tüm serbest tüketicilere de özel tedarik şirketleri tarafından enerji sağlanmıyor. Özel sektörün elinde, yeterli üretim kapasitesi de yok. Bu anlamda yeni limitin yeterli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Her şeye rağmen limitin 2015 yılında sıfırlanabileceğini dile getiren Ergüven, “Bunun gecikmemesini temenni ediyoruz. Zira 2015’te bunu gerçekleştirmek mümkün. Ancak bu noktada EPDK’nın değerlendirmesi önemli. Piyasanın serbestleşmesi hedefinin bu şekilde resmî otorite tarafından teyit edilmesi doğru olacaktır.” dedi. EPDK tarafından limitin sıfırlanmasının sektördeki tüm oyunculara olumlu yansıyacağını aktaran Ergüven, “Yıllardır devam eden elektrik sektörünün liberal bir yapıya kavuşturulması için yapılan çalışmaların faydası, en iyi bu şekilde son tüketiciye yansıyacaktır.” diye konuştu.

    BİSEN Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Arif Akşam ise son düzenlemeyle 500 bin kişilik yeni bir müşteri pastasının geldiğini kaydetti. Akşam beklentinin altında bir indirim çıkmasının, teknik altyapının yetersizliği ve dağıtım şirketlerinin piyasanın serbestleşmesine negatif bakışlarından kaynaklandığını söyledi. Akşam, “Normalde 2004 yılında strateji belgesi yayınlandı. Burada 2015 yılı itibarıyla serbest tüketici limiti sıfır olacak deniyordu. Yani önümüzdeki yıl bunun sıfıra düşeceği yönünde ümidimizi taşıyoruz. Çünkü EPDK’nın bu yönde taahhüdü var. Bunun aksini beklemiyoruz. EPDK’nın gelecek yıl limitin sıfır olması hükmünü aynen açıklamasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. 

    EPDK, elektrikte meskenlere de serbest tüketici hakkı vermek için limitleri her yıl aşama aşama düşürüyor. 2010 yılında 100 bin kWh olan serbest tüketici limiti, 2011’de 30 bin, 2012’de 25 bin, 2013’te 5 bin kWh’e indirildi, bu yıl ise 4 bin 500’e çekildi. Böylece ortalama aylık faturası 133 lirayı aşan her abone, serbest tüketici hakkı kazandı. EPDK’nın 2015 yılında herkesin elektrikte serbest tüketici olabilmesi için limitleri sıfırlama taahhüdü bulunuyor. Teknik altyapının tamamlanması halinde gelecek yıl Türkiye genelindeki yaklaşık 33 milyon elektrik abonesi serbest tüketici olma hakkı elde edecek. Böylelikle tüketim miktarına bakılmaksızın akıllı sayaca sahip herkes, istediği şirketten elektrik satın alabilecek.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.