Uçan Taksi görenleri şaşkına çevirdi

Uçan Taksi görenleri şaşkına çevirdi

İnternet devi Google'ın kurucularından Larry Page'in mali olarak desteklediği Kitty Hawk şirketi, uçan taksi modeli Cora'yı kamuoyuna tanıttı.

Google'ın kurucularından Larry Page'in mali olarak desteklediği Kitty Hawk şirketi, elektrikli insansız hava aracı Cora'nın ilk prototipini geçen yıl üretmişti.

Şirket merakla beklenen Cora'yı kamuoyuna tanıttı. Aracın Yeni Zelanda hükümetinin iş birliği ve desteğiyle bu ülkede ticari taksi olarak işletilmesi planlanıyor. 

Yeni nesil taksinin özellikleri 

Koza biçimli bir yolcu kabini olan iki kanatlı hava aracı, kanatlarındaki dikey pervaneler sayesinde bir helikopter gibi piste ihtiyaç duymadan olduğu yerde kalkış yapabiliyor.

Kalktıktan sonra ise, pervanelerini devre dışı bırakarak kanatlı bir uçak gibi düz bir çizgide süzülüp rotasında ilerliyor.

3-5 yıl içinde faaliyette

Şirketin CEO'su Sebastian Thrun bu yılın başında CNBC'ye verdiği demeçte, uçan taksi hizmetinin 5 yıl içinde faaliyete geçmesini planladıklarını açıklamıştı.

Cora'nın uçuşa hazır bir model olarak kamuoyuna duyurulması, bu konuda atılmış önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Şirket yetkililerine göre Yeni Zelanda hükümetinin desteği ve iş birliği ile bu süreç 3 yılda tamamlanabilir.

Karbon salınımı sıfırlanacak

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Amerikan New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Kitty Hawk'ın insansız hava aracı ruhsat sürecinin başlatıldığını söyledi.

"Yeni Zelanda'da 2050 yılında karbon salınımını sıfırlamayı amaçlıyoruz. Bu türden heyecan verici projeler bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak."

Rakipleri de var

Kitty Hawk dışında Airbus, Über ve Dubai destekli Çin firması Ehang da, uçan taksi olarak kullanılmak üzere hava aracı prototipleri üzerinde çalışıyor.

Airbus'ın deneysel havacılık uygulamaları birimi A³, Ocak ayında uçan taksi hizmeti vermesi öngörülen insansız elektrikli hava aracı modeli Vahana'nın test uçuşunu yapmıştı.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.