Uçaktaki emniyet kaptan pilottan sorulur

Uçaktaki emniyet kaptan pilottan sorulur

THY Kaptan Pilotu Cengiz, havacılık kurallarına göre kaptan pilotların uçaktaki emniyetten sorumlu olduğunu, bu durumun yolcunun uçağa binmesinden sefer sonuna kadar sürdüğünü belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) Kaptan Pilotu Murat Cengiz, havacılık kurallarına göre kaptan pilotların uçaktaki emniyetten sorumlu olduğunu belirterek, "Kaptan pilot olarak bizler uçağın herhangi bir safhasında veya yerinde, emniyetsiz bir durum görüyorsak, daha ilk başında dahi olsa uçuşu bu şekilde kabul edemeyeceğini beyan edebiliriz" dedi.

THY'de 20 yıldır çalışan Murat Cengiz, Sefaköy'deki THY Uçuş Eğitim Merkezi'nde yer alan Boeing 777 simülatöründe uçuş güvenliğini tehlikeye atan yolculara uygulanan prosedürleri AA muhabirine anlattı.

Cengiz, yolcunun uçağa binmesiyle kaptan pilotun sorumluluğunun başladığını ve sefer sonuna kadar da sürdüğünü söyledi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) kurallarına göre havayolu şirketinin sorumluluğunun yolcu uçaktan ayrılama kadar devam ettiğine işaret eden Cengiz, uçuş emniyetini sıkıntıya sokan yolculara uygulanan prosedürlerin belli olduğunu kaydetti.

Cengiz, kaptan pilotların bu konuda bazı sorumluluklarının olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kaptan pilot olarak bizler uçağın herhangi bir safhasında veya yerinde, emniyetsiz bir durum görüyorsak, daha ilk başında olsa dahi uçuşu bu şekilde kabul edemeyeceğini beyan edebiliriz. Bu dispatch safhasında olabilir, uçakla ilgili bir arıza olabilir, havayla ilgili meteorolojik durum olabilir. Havada herhangi bir yolcudan dolayı durum oluşursa bizim bazı tehlike seviyelerimiz var. Eğer bu kişi belirli seviyeleri geçerse uçağı herhangi bir meydana indirip, o yolcuyu da teslim etme hakkımız var. Hatta bu tür yolcuları uçuş esnasında kelepçeleme hakkında da sahibiz."

"Önce yolcu emniyeti"

 Kaptan pilot Cengiz, havacılık kurallarının kaptan pilotlara ciddi yükümlülükler getirdiğine dikkati çekerek, "Yükümlülükler dahilinde uçak içinde öncelikli olarak yolcunun emniyetini her zaman düşünürüz. Bu, bizim öncelikli görevimizdir" dedi.

Seferdeki sorunlu yolculara uygulanacak prosedürlerde bazı aşamaların olduğunu, seviyelerin üstüne çıkmaya başlayan yolcunun durumunun kabin ekibi tarafından kaptan pilota iletildiğini dile getiren Cengiz, "Bu bilgiler doğrultusunda bizim var olan formumuzu ilk önce yolcuya deklare ederiz. Kendisine okuruz ve sakinleştirmeye çalışırız. Ama sakinleşmemişse, tehlike seviyeleri üzerinde durmadan gelişme gösteriyorsa o zaman yolcuya yapacağımız bazı işlemler olur" dedi.

Cengiz,  burada yolcuya okunan formun sadece uyarı nitelediğinde olduğunu ifade ederek, "Eğer havadaysak da o yolcuyu herhangi bir meydana inip, gerekli otoriteleri çağırmak ve yolcuyu ilgili emniyet birimlerine teslim etmekle yükümlüyüz" diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.