Üç yeni gümrük kapısı açıldı

Üç yeni gümrük kapısı açıldı

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin güvenli ve yasal olması amacıyla geliştirilen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) sistemine hizmet vermek amacıyla üç yeni gümrük kapısı daha hizmet vermeye başladı.

Kayıt dışı ihracatı önlemek amacıyla Rusya'ya yapılan ihracatta uygulanan ve vergi avantajından gümrük işlemlerine, bürokratik kolaylıktan zamanında ve güvenli sevkiyata kadar bir dizi avantaj sunan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sistem kapsamında üç yeni gümrük kapısı daha devreye girdi.

İmzalanan protokol ile Moskova Vnukovo Havalimanı'na ek olarak, denizyolu ile yapılan ihracata Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı Gümrük Kapısı, karayoluyla batıdan ve doğudan gelecek mallar için Ukrayna sınırındaki Triyebortniye Sınır Kapısı ve Rusya-Gürcistan sınırındaki Yukarı Lars Sınır Kapısı ihracatçılara hizmet vermeye başladı.

- Hedef, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 10'unun bu hat üzerinden yapılması

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı konusunda tek yetkili şirket olan Favor Trans AŞ Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, BGH sistemi ile Rusya'ya ihracatta rekabet avantajı sağlandığını vurgulayarak, bu hattın deriden tekstile, kimyasaldan inşaat malzemesine, elektronikten gıdaya kadar bütün sektörlerde uygulandığını söyledi.

İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık dış ticaretin gerçekleştirilmesi için sistemin basitleştirildiğine değinen Dinçşahin, "Yeni gümrük kapılarının açılması ve ihracatı kolaylaştıran yeni uygulamalar, Türk ihracatçısına yeni fırsatlar sunuyor. Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sistemi ile yapılan ihracatlarda hem vergi avantajı, hem Eximbank'tan kredi imkanı sağlanıyor. Açılan yeni gümrük kapıları ile ihracatçıya Rusya pazarına istediği bölgeden giriş imkanı sağlanıyor. Uygulama, ihracatçılarımıza yeni fırsatlar sunarken, rekabet gücünü de artırıyor" diye konuştu.

Dinçşahin, geçen yıl Basitleştirilmiş Gümrük Hattı üzerinden Rusya'ya 220 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, arzu ettikleri rakamın ise bundan daha büyük olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin resmi olarak 8 milyar dolar olduğuna, ancak 8 milyar dolar da gayri resmi ticaret yapıldığına işaret eden Dinçşahin, bu ticaretin en az yüzde 10'luk kısmının Basitleştirilmiş Gümrük Hattı üzerinden gitmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Hattın gelişmesi için her iki ülkenin de elinden geleni yaptığını anlatan Dinçşahin, "İhracatçılar, hattı değil Rusya ticaretini benimsememişler. Rusya ile ilgili Türk ihracatçılarının çekincelerinin ortadan kaldırılması lazım. Bu hat, Rusya'ya güvenli bir şekilde ticaret yapmalarını sağlıyor. Sevkıyatın bu hat üzerinden daha fazla gitmesi de ihracatçı lehine" dedi.

- Hattın avantajları

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ticari bilgi ve belgeler anlık olarak gümrük idareleri arasında paylaşılarak sistemin daha hızlı ve güvenilir olması sağlandı. Bu çerçevede, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamındaki sevkıyatlarda güvenli paket adı altında talep edilen belge sunma uygulamasına da son verildi.

Bu hat kapsamında, Referans Fiyat uygulaması muafiyeti, zorunlu haller dışında gümrük kontrollerinde muafiyetin mutlak uygulanması konusunda mutabakat sağlandı. Bunun yanı sıra Rusya, Türk ihraç ürünlerine uyguladığı "Asgari Makdu Gümrük Vergisi"ni de deri ürünlerinde kaldırdı.

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nda, gümrük noktalarında öncelik, zamanında ve güvenli ihracat, gümrük muayenesinden muafiyet, Eximbank kredilerinden yararlanma, daha az bürokrasi ve daha az belge, eksiklik halinde evrakların sonradan tamamlanabilmesi avantajları da bulunuyor. Ayrıca, kurulan veri giriş sistemi sayesinde malların nakliye sürecinin hem izlenebilmesi hem de müşteriye teslimi, zamanında ve şeffaf bir şekilde yapılabiliyor.

Ayrıca, ortaya çıkabilecek sorunlara hızlı çözüm bulmak amacıyla, iki ülke gümrük idareleri temsilcilerinden oluşacak bir çalışma grubu da kurulacak. Çalışma grubu sürekli temas halinde olacak ve Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili ihracatçılardan gelebilecek sorunlara hızlı bir şekilde çözüm üretecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.