Üç Aylar bugün mü başlıyor? Üç Aylar'da neler yapılır?

Üç Aylar bugün mü başlıyor? Üç Aylar'da neler yapılır?

Müslümanlar için en kutsal aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan Ayı'nı ifade eden Üç Aylar için artık son saatler. Peki 3 Aylar ne zaman başlayacak? 3 Aylar nasıl değerlendirilmeli?

Mübarek Recep, Şaban ve Ramazan Ayı için söylenen Üç Aylar başlamak üzere. Pek çok vatandaş güne 'Üç Aylar bugün mü?' sorusunu sorarak başladı. Milyonlarca Müslüman Üç Aylar'ın başlangıç günü için heyecan duyuyor. İbadet, dua ve Kur'an-ı Kerim ile geçecek 3 ay boyunca, Müslüman vatandaşlarımız Allah'ın rızasını kazanmak için elinden geleni yapacaklar.

Üç Aylar ne zaman? sorusu her zaman olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yanıtlandı. Üç Aylar, 1 Recep ile başlayacak. Ramazan Ayı'nın son günü ile bitecek olan Üç Aylar'ın tarihi, Hicri takvim ile Miladi takvim arasında olan gün farkından ötürü her yıl geriye giderek değişmektedir.

 

2018 Üç Aylar ne zaman başlıyor?

Takvimlere bakıldığında ise 2018 3 Aylar, 19 Mart 2018 Pazartesi itibari ile başlayacak. Recep Ayı ile başlayacak olan üç ayların ilk kandili ise Regaip Kandili olacak ve 22 Mart 2018 Perşembe günü idrak edilecek. 

14 Haziran 2018 tarihi ise Üç Aylar'ın bitiş tarihi olarak karşımıza çıkacak. 15 Haziran itibari ile Ramazan Bayramı idrak edilecek ve mübarek üç aylara veda edeceğiz.

osman-suroglu-illustrasyon-namaz.jpg

Üç Aylar'ın önemi nedir?

2018 yılında 19 Mart Pazartesi başlayacak olan 3 Aylar İslam dini için son derece önemlidir. Üç Aylar, içinde Regaip, Miraç, Kadir Gecesi, Berat ve Mevlid gibi önemli kandiller barındırır. Ayrıca Müslümanların oruç ve ibadet ayı olan Ramazan Ayı da üç aylar içinde başlar ve biter.

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V), üç aylar için şöyle buyurmuştur;

“Recep Allah"ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)
“Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)

dua-resim.jpg

Üç Aylar Duası

Mübarek 3 Aylar Hicri olarak 1 Recep'te başlar. Sevgili Peygamberimiz (asm) ise Recep Ayı'nın gelişi ile şu duayı etmiştir ve mü'minlere önermiştir;

"Ey Allah'ım! Recep ve Şabanı bize mübârek kıl, bizi Ramazana kavuştur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259.)

goz-nuru-namaz.jpg

Üç Aylar nasıl değerlendirilmeli?

2018 Üç Aylar'ın gelmesi ile birlikte Müslüman vatandaşlarımız bu mübarek ayları değerlendirmenin yolunu aramaya başladı. İçinde önemli kandiller ve aylar barındıran Üç Aylar içinde özellikle Kandil geceleri ibadet, dua ve Kur'an ile geçmektedir. Fakat kandiller dışında da bu aylardan istifade etmenin yolları vardır;

- Nafile Namazlar kılmak: Üç Aylar boyunca kılınacak nafile namazlar, her zamanki namazlardan çok daha faziletli olacaktır.
- Bolca Dua etmek: Müslüman'ın en önemli ibadeti olan dua ise üç aylar içinde ayrı bir anlam taşımaktadır.
- Nafile Oruç tutmak: Ramazan öncesi oruç ayına hazırlanmak ve Allah'ın rızasını kazanmak için 3 aylar içinde bazı günler oruç tutmak faydalı olacaktır.
- Müslümanlar arası ilişkileri geliştirmek: Müslümanlar birbirleri ile kardeştir. Bu kardeşliği üç aylar içinde pekiştirmek gerekir.
- Muhtaçlara yardım etmek: Muhtaç olan kişilere yardım eden Müslüman, ayet ve hadislerde bolca övülür.
- Vakit namazları kaçırmamak: Özellikle üç aylar içinde dinin direği olan namaz aksatılmamalı.
- Kur'an-ı Kerim okumak: Müsait olunan akşamları Kur'an-ı Kerim okumak veya okunan yerlere katılmak faziletlidir.

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.