TZOB Başkanı Bayraktar, Şubat ayı üretici-market fiyatlarını paylaştı

TZOB Başkanı Bayraktar, Şubat ayı üretici-market fiyatlarını paylaştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı market fiyatlarında 6 üründe fiyat değişimi görülmediğini aktardı.

Burak Çan'ın haberi:
  
15 ürünün fiyatlarının azaldığını, 19'unun arttığını belirtti. Üretici fiyatlarında ise 14 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken,15 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini bildirdi.

Başkan Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada hem üreticide hem markette Şubat ayında en fazla fiyat düşüşünün yeşil soğanda görüldüğünü vurgularken, “Market fiyatlarında en fazla fiyat artışı yüzde 22,92 ile mandalinada, en fazla fiyat düşüşü yüzde 26 ile yeşil soğanda görüldü. Üretici fiyatlarında ise elma fiyatı yüzde 25 artarken, yeşil soğan fiyatı yüzde 46,21 düştü.” dedi.

TZOB olarak üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini anlatan Bayraktar, Şubat ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 15 üründe azalma, 19 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirtti. Şubat ayında portakal, kuru soğan, nohut, yeşil mercimek, mısırözü yağı ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 26 ile en fazla yeşil soğanda olduğunu belirtti. Bayraktar, “Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 22,94 ile kabak, yüzde 21,05 ile pırasa, yüzde 19,94 ile patates, yüzde 19,51 ile marul, yüzde 16,81 ile ıspanak, yüzde 14,22 ile havuç, yüzde 10,16 ile domates, yüzde 9,10 ile sivri biber, yüzde 7,16 ile maydanoz, yüzde 5,37 ile salatalık, yüzde 3,32 ile karnabahar, yüzde 2,62 ile patlıcan, yüzde 1,21 ile ayçiçeği yağı, yüzde 0,63 ile dana eti izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 22,92 ile mandalinada görüldü. Mandalinadaki fiyat artışını yüzde 15,89 ile yeşil fasulye, yüzde 11,36 ile fındık, yüzde 10,3 ile limon, yüzde 9,51 ile kırmızı mercimek, yüzde 9,27 ile elma, yüzde 8,70 ile armut, yüzde 6,33 ile Antep fıstığı, yüzde 6,13 ile pirinç, yüzde 3,51 ile kuru fasulye, yüzde 2,86 ile kuru incir, yüzde 2,65 ile yumurta, yüzde 2,17 ile zeytinyağı, yüzde 1,62 ile kuru kayısı, yüzde 1,19 ile kuru üzüm, yüzde 1,10 ile lahana, yüzde 0,74 ile tavuk eti, yüzde 0,62 ile kuzu eti, yüzde 0,56 ile süt takip etti.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, üreticide fiyatı artan ürünlere bakıldığında elmada piyasaya arz edilen ürünün depolardan sağlandığını, talepteki canlanmaya bağlı olarak fiyatın artış gösterdiğini bildirdi. Yeşil fasulyede arzın örtü altından sağlandığını, hasat edilen ürün miktarının az olmasına bağlı olarak fiyatlarda artış meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Antep fıstığında rekoltenin düşük olmasına bağlı arzdaki daralma nedeniyle fiyatlar artış gösterdi. Limonda görülen fiyat artışında ise yataklık olarak tabir edilen limonların piyasaya arz edilmesi etkili oldu. Mandalinada ise yavaş yavaş sezonun sonuna yaklaşılması sonucu arzdaki daralma fiyatları artırdı. Fiyatı düşen ürünlerden yeşil soğanda ekimlerin artışına bağlı olarak rekoltenin artmasıyla fiyatlar geriledi. Karnabahar, ıspanak, lahana gibi ürünlerde hava sıcaklıklarında meydana gelen artışa bağlı olgunlaşmanın hızlanmasıyla birlikte hasat edilen ürün miktarındaki artış, fiyatlarda düşüşe yol açtı.”

Bayraktar, genel olarak değerlendirdiklerinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğinin görüldüğünü ifade etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.