Tuza Dikkat Haftası

Tuza Dikkat Haftası

Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Yüksel: "Tuzu azaltmak için taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin"

Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Selim Yüksel, tuz tüketiminin azaltılması için taze ve tuz eklenmemiş besinlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yüksel, Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, her geçen gün kronik hastalıkların arttığını bildirdi.

Türkiye'deki ölümlerin yüzde 79'unun kronik hastalıklardan kaynaklandığını aktaran Yüksel, ölüme neden olan ilk 20 hastalık içerisinde, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite, diyabet, bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığının olumsuz etkilenmemesi için günlük tuz tüketim miktarının 5 gramdan az olmasını önerdiğini vurgulayan Yüksel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

" Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direkt bir ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski azalmaktadır. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram olmasına karşın, Türkiye'de ortalama günlük tuz tüketimi kişi başı yaklaşık 15 gram. Tuzu azaltmak için taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri ve konserve besinleri daha az tüketin. Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.