Tuz kontrolü için sektöre çağrı

Tuz kontrolü için sektöre çağrı

Sağlık Bakanlığı, gıdalardaki tuz miktarının olabilen ölçülerde azaltılabilmesi, yapılan yasal düzenlemeler dışında sektörden de gönüllü destek talep ediyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kabul edilebilir miktarın üstünde tuz kullanımının ciddi hastalıklara yol açabildiğini belirterek, daha az tuz tüketimi ile kan basıncının ve inme riskinin düştüğünü, kalp-damar ve kronik böbrek hastalıklarından konuşulabilineceğini söyledi.

Fazla tuz tüketiminin kontrol altına alınabilmesi için kurum olarak önemli adımlar atıldığını, yeni yaptırımların olabilmesi, farkındalığın artırılabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yardım, son olarak Türk toplumunda çok fazla tüketilen peynir ve zeytinde tuz miktarının azaltıl yönelik tebliğ üzerinde çalışıldığını ve bunun uygulamaya girdiğini anımsattı. Yardım, artık şarküteride daha az tuzlu gıdaların bulunabildiğini belirten Yardım, pul biber ve salçadan sonra ekmekteki tuz miktarının da gram azaltıldığını hatırlattı.

Yardım, tuz kontrolünde bundan sonraki aşamada gıda sektöründen destek beklediklerini anlatarak, "Bu aşamada, sektörden yardım bekliyoruz. Sektörün, gönüllü olarak üretim yapılan gıdalarda azaltılabilecek miktarlarda tuz miktarının düşürülmesini arzu ediyoruz" dedi.

"Atıştırmalıklar, bisküviler, hazır çorbalar gibi ürünlerde imkanlar ölçüsünde tuz miktarının azaltılmasını istediklerinin" altını çizen Yardım, "Şu an için sektöre çağrıda henüz bulunmadık, ama bulunmak istiyoruz" diye konuştu. Yardım, şöyle devam etti:

"Tuz Bilim Kurulu'muzu topladık. Kurulumuzun kararlarından bir tanesi, sektörle bir araya gelip, bu konuda kendilerinin yardımları talep etmek oldu. Bunun dışında, halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalığının artırılabilmesi için özel gün haftalar değerlendirilecek, kamuoyu spotları hazırlanacak, sosyal medyada uzmanlar vatandaşların sorularını yanıtlayacak."

Tuz tüketiminin azaltılması kadar kullanılan tuzun ne olduğunun da önem taşı ifade eden Yardım, mutlaka iyotlu tuz kullanılması gerektiğini bildirdi. Yardım, "Az ama iyotlu tuz tüketilmeli" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.