Tütünü olana ay sonuna kadar süre

Tütünü olana ay sonuna kadar süre

Sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, mayıs ayının sonuna kadar ikametgahlarına en yakın ziraat odasına başvuracak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 2013 yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmamış tütünlerin alım-satım işlemlerine ilişkin esasları belirledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan kurul kararına göre, söz konusu tütünlerin açık artırma yöntemi ile satılması için gerekli olan açık artırma merkezlerinin kurulamaması nedeniyle, alım-satım işlemlerinin belirlenen esaslar dahilinde uygulanmasına karar verildi.
Buna göre, tütün üretimi yapılan il ve ilçelerdeki ziraat odaları, hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları 10 gün içinde karar konusunda haberdar edecek.

Sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler, mayıs ayının sonuna kadar mesai bitimine kadar sözleşme dışı tütün üretim bildirim formu ve çiftçi belgesi ile ikametgahlarına en yakın ziraat odasına başvuracak.
Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak.
Bölgeler itibarıyla her grad tütün için açık artırma başlangıç fiyatı kurulca belirlenerek, Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler, açık artırma yöntemi ile satın almak istedikleri tütünlerin Amerikan Grad sınıflandırma sistemine göre tespitini yapıp fiyatını belirleyerek, fiyat tekliflerini ve kendilerini temsil edecek vekillerine ait bilgileri kapalı zarf ile kuruma bildirecek veya açık artırma mahallinde görevli kurum uzmanına verecek.

-Açık artırma tarihi

Açık artırmanın hangi tarihte yapılacağı ilgili ziraat odasına, kurum tarafından bildirilecek. Açık artırma yapılacak yer, kurumca görevlendirilecek uzman tarafından belirlenecek.
Kurumca görevlendirilecek uzman her bir üretici tütünü için verilen fiyat tekliflerini alıcıların ve üreticilerin veya temsilcilerinin huzurunda ilan edecek, açık artırmaya katılan alıcıların vermiş olduğu en yüksek fiyat teklifinden açık artırmayı başlatacak. Açık artırmada alıcıların her bir artırım işareti 10 kuruş fiyat artışına karşılık gelecek, tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek.
Sözleşme dışı üretilen tütünlerin fiyatlarının belirlenmesine esas tespit çalışmaları 22 Ağustos 2014 itibarıyla sonlandırılacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.