Tütün firmalarının yeni oyuncağı, elektronik sigara

Tütün firmalarının yeni oyuncağı, elektronik sigara

Büyük sigara firmaları tütün üretimine son verip, içinde nikotin ve sağlığa zararlı diğer maddelerin bulunduğu elektronik sigara üretmeye başladı.

Avrupa Kanser Ligi tarafından düzenlenen Avrupa Tütün veya Sağlık Kongresi'nin 6.'sı İstanbul'da başladı. Tütünle mücadele için bir araya gelen Avrupalı uzmanlar, sigara endüstrisinin, sigara konusunda karşılaştıkları direnci “elektronik sigara” ile aşmaya çalıştıkları konusunda uyarıda bulundular. Sigara endüstrisinin nikotin bağımlılığını devam ettirmek için çalışmalarını tüm dünyada elektronik sigaraya yönelttiklerini söyleyen Avrupa Tütün veya Sağlık Kongresi 2014 Bilimsel Sekreteri ve Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Artık sigara firmaları da tütün toplayıp onları sigara haline getirmekle uğraşmak istemiyorlar. Onun yerine içinde laboratuvarda üretilen nikotin ve nikotinin beyindeki haz merkezlerini uyarmasına yardımcı olacak katkı maddeleri bulunan, duman yerine buhar veren elektronik sigaraları pazarlamayı tercih ediyorlar. 3 büyük sigara firması bu yöndeki üretimine başladı. Yıl sonuna kadar diğerlerinin de kendi markalarını oluşturacağını öğrendik” dedi.

AVRUPA'DA İLK ADIMLAR ATILDI

Geçtiğimiz hafta içinde Avrupa Birliği ülkelerinde çıkan bir tütün ve tütün mamülleri düzenlemesinde elektronik sigaraların denetlenmesi kuralının konulduğunu ve bu maddenin elektronik sigarayı kabul etmek anlamına geldiğini söyleyen Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Ülkemizde de hiçbir elektronik sigara markası ruhsatlı olmamasına rağmen internetten satılabiliyor. Elektronik sigara ile toplumu çok daha büyük bir tehlike bekliyor” dedi. Sigara içindeki maddelerden en zararlısının nikotin olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, “Sadece nikotin beyindeki haz mekanizmalarını uyarmakta yeterli olmuyor. Sigarada olduğu gibi, elektronik sigarada da yardımcı bir takım maddeler kullanılıyor. Bunların sağlığa ne kadar zararlı olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, elektronik sigara da en az tütün kadar zararlı. Geçtiğimiz haftalarda İzmir'de?elektronik sigara içen iki hasta akciğer ödemi ile bize geldi. Bugüne kadar bütün yasal düzenlemelerin tütün ve tütün ürünleri için yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Elif Dağlı, “Elektronik sigara ile ilgili herhangi bir düzenleme yok. İskoçya'da elinde elektronik sigara bulunan hamile kadın veya çocuklu kadın fotoğrafları billboardlardaki reklamlarda kullanılmaya başladı bile. Tütünle yapılamayan reklamı şu anda çok rahat şekilde elektronik sigara ile yapıyorlar. Bundan sonra artık tütünle mücadeleden çok nikotinle mücadeleyi konuşacağız” dedi.

TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE

Avrupa Birliği Sağlıktan Sorumlu Komisyoneri Tonio Borg'un da geldiği kongrede Avrupa Konseyi'nin, tütün kontrolü konusunda ülkelerin karnesi olarak tanımlanabilecek, değerlendirme sonuçları da açıklandı. Dünya Bankası'nın belirlediği kriterleri yerine getirerek tütünle mücadele politikaları geliştiren 34 ülke arasında Türkiye ilk 5'e girdi.

TÜTÜNLE MÜCADELEDE HEDEF SAŞIRTILIYOR
Avrupa Kanser Ligleri Birliği üyesi Luk Joossens ve Prof. Dr. Elif Dağlı, editörümüz Ziyneti Kocabıyık'a, yeni sağlık tehlikesi nikotinle ilgili bilgi verdi. Dağlı, sigara bağımlılığı tedavisinde kullanılan bazı ürünlerin de nikotin ihtiva etmesi sebebiyle elektronik sigaranın zararsız olduğu imajı oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.