Tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ettiler

Tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ettiler

Mısır'da darbe karşıtı öğrenciler, ülkenin birçok farklı kentinde gösteri düzenledi.

Üniversitelerde insan zinciri eylemleri ve yürüyüş düzenleyen darbe karşıtı öğrenciler, güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahalesini kınayan sloganlar atarak, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti.

Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrenci Birliği, bugün itibarıyla derslere katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Tutuklu arkdaşlarının serbest bırakılmasını talep eden öğrenciler, üniversite duvarlarına üzerinde "Güven içinde okumak hakkımız", "Korunmam sağlanmadan fakülteye gelmeyeceğim" yazan afişler astı.

Ayn'uş Şems Üniversitesi'nde ise darbe karşıtı kız öğrenciler, İçişleri Bakanlığı ve "askeri yönetim" aleyhinde sloganlar atarak, tutuklu kız ve erkek öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Kız öğrenciler üzerinde "Rabia" direnişin sembolü ve "Susturulmayı kabul etmiyoruz" yazan dövizler taşıdı.

Bugün sükunetin hakim olduğu Ezher Üniversitesi'nde, "Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi", önümüzdeki hafta başından itibaren gösteri ve eylemlerine başlayacaklarını açıkladı.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin doğduğu yer olan Eş-Şarkıyye ilindeki birçok kentte de öğrenci birlikleri, insan zinciri oluşturdu.

Mısır bayrakları ve dünyanın birçok yerinde darbe karşıtlarının sembolü haline gelen "Rabia" amblemli dövizler taşıyan öğrenciler, polislerin uyguladığı şiddet politikası aleyhinde sloganlar atarak, öğrencilere uygulanan şiddet eylemlerinden sorumlu olanların cezalandırılmasını talep etti.

Minya'da ise barışçıl gösterilere, plastik ve gerçek mermi kullanarak müdahale eden polislerin kınandığı yürüyüşler düzenlendi. Darbe karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşte, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerine yönelik yargılamalar protesto edildi.

Beni Suveyf ve Süveyş'te de benzer gösteriler düzenlendi.

Mısır Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kahire, Giza, İskenderiye, Beni Suveyf ve Minya kentlerinde dün düzenlenen gösterilerde 2 kişinin öldüğünü, 30 kişinin de yaralandığını belirtirken, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi ise güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 5 olduğunu savunmuştu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin, 25 Ocak Devrimi sonrasında devrimci güçlerin ilk parçalanma işaretini verdiği, Yüksek Askeri Konsey'in anayasa bildirisini açıkladığı 19 Mart'ın yıl dönümünde, ay sonuna dek sokak gösterileri yapma çağrısı üzerine dün Mısır'ın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlenmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.