TÜSİAD da eski hal muhal

Hiç bir beşeri yapı, değişim kanununun evrensel ilkesinden kurtulma ayrıcalığına sahip değil.

Dün Türkiye'de Cumhuriyetle gelen tepeden inme olumlu olumsuz her türlü değişimi alkışlayarak savunanlar bugün değişimin önünde direniyorlar.

Son yaşanan gelişmelerle görüldü ki sadece saflar karışmamış akıllar da bulanmış.

*

Bu toplumsal süreç, fertleri nasıl değiştiriyorsa kurumları da öyle değiştirecek.

Genelde dünya, özelde Türkiye'deki kabuk değişimini Bediüzzaman Cumhuriyetin kuruluş yıllarında şu çarpıcı tespitiyle ortaya koymuş; Eski hal muhal ya yeni hal ya izmihlal.

Ya yeni bir anlayış ya çöküş.

Ne zamana kadar deve kuşu gibi başımızı kuma sokarak gerçekleri görmezden geleceğiz?

*

Türkiye iş dünyasının en etkili örgütlerinden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yeni başkanının belirleneceği 40'ıncı Olağan Genel Kurulu dün yapıldı.

TÜSİAD'ın yeni Başkanı olan Ümit Boyner'den beklentiler yüksek.

Bugüne kadar onun demokrat ve liberal duruşunun bundan sonra TÜSİAD'a ne kadar yansıyacağı da merak konusu.

TÜSİAD mı değişecek Başkan mı, göreceğiz.

*

TÜSİAD'ın en temel problemini, "Kendini Türkiye'nin büyük dönüşüm sürecine göre tekrar konumlayamamak" biçiminde açıklayarak derneğin bugün kimlik krizi yaşadığı tespitini yapan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, bundan sonraki süreci şöyle değerlendiriyor; "2010 yılı ve sonrası, kimlik krizine giren önemli kurumların kendilerini yeniden konumlandırdığı bir dönem olacak. TÜSİAD da bu kimlik krizini yaşıyor. Kimlik krizini aşması ekonomik baskı grubu olmaktan ziyade bir sivil toplum örgütü olarak kendini yeniden yapılandırmasıyla olur. Bir iç dönüşüm gerekiyor. Bunun için Türkiye ve dünyadaki değişimi iyi okuması şart. Kurumlar asli işlevlerine dönerse Türkiye bu değişimi ve dönüşümü iyi yönetmiş olur; ama bu dönüşüm sancılı bir süreç olacaktır."

*

TÜSİAD'ı yakından izleyen Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı TESEV'in Başkanı Can Paker'in gelecekle tespitleri de ilginç; "27 Nisan e-muhtıra, 367 krizi ve parti kapatma gibi olaylarda, demokrasiden yana net tavır alamadı. Eski düzeni savunanlar ile yeni dönemin şartlarına uyum sağlamak isteyenler hâlen çatışma hâlinde. Kısa süre öncesine kadar TÜSİAD üyeleri, Anadolu'dan gelen girişimcilere, 'Bunlar da nereden çıktı!' diye baktı. Çünkü Anadolu sermayesi artık İstanbul burjuvazisi ile ciddi rekabet ediyor, bu da onları rahatsız ediyor. Dünyada burjuva, otoriteye başkaldıran ve özgürlükleri isteyen sınıftır. Bizde ise burjuva devletin kanatları altında geliştiğinden, refleksleri de devletle uyumlu olmuştur. Anadolu sermayesinin yükselişi bizdeki burjuvayı da olması gereken noktaya çekecektir."

*

Kamuoyunda Patronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD'ı yakından takip eden iş dünyası ile akademisyenlerin görüşleri böyle.

Siyasal ve ekonomik olarak toz bulutlarının içinde kalmamıza rağmen gelecek adına "ümit var"ız.

Yeni Şafak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.