Turkuaz'la ilk 20'ye giriyoruz

Turkuaz'la ilk 20'ye giriyoruz

Yerli sismik araştırma gemisi Turkuaz törenle denize indirildi. Bakan Yıldız, "Bu gemiyle dünyada ilk 20'ye girdik" dedi.

Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk sismik araştırma gemisi Maden Tetkik Arama (MTA) Turkuaz dün İstanbul Tuzla'da gerçekleştirilen törenle denize indirildi. Tuzla Müftüsü'nün açılış duasını yaptığı törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçi, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu da katıldı. 

TASARIM TAMAMEN YERLİ 

Türkiye'yi sismik araştırmalarda dışa bağımlılıktan kurtaracak tam donanımlı gemi MTA Turkuaz'ın tüm tasarımı Türk mühendislerinden oluşan dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi. Gemi, denizlerde petrol ve doğalgaz arama konusunda ülkemizde stratejik açıdan önemli bir boşluğu dolduracak. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda denizlerdeki maden aramacılığıyla ilgili çalışmaları dünyada sadece 20'ye yakın ülke yapıyor" dedi. 

ARAMA BÜTÇESİ 10 KAT ARTIRILDI

Bakan Yıldız, son 13 yılda bütün alanlarda arama yatırımlarını bütçe olarak 10, sondaj miktarını da 6 katına çıkardıklarını söyledi. Son 7-8 ay içerisinde dünyadaki ham petrol fiyatlarının oynamasından kaynaklanan sebeplerle 975 milyar dolarlık bir rakamın üretici ülkelerden tüketici ülkelere kaydığı bilgisini veren Taner Yıldız, MTA'nın bütçesini 10 katına çıkardıklarını da söyledi. Yıldız, 7.2 milyar ton kömüre yeni rezerv katıldığını, bu rakamın dünyanın bir günde kullandığı kömür miktarına denk geldiğini ifade etti.

sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.