TÜRKSAT'tan darbecilere tazminat davası

TÜRKSAT'tan darbecilere tazminat davası

TÜRKSAT tarafından darbe girişimi sırasında zarar gören bina, uydu ve araçlarında oluşan zararın karşılanması için 162 darbe sanığı hakkında tazminat davası açıldı.

TÜRKSAT tarafından, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında uçaklarla bombalanması sonucu bina, uydu ve araçlarında oluşan zararın karşılanması için örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 162 darbe sanığı hakkında 7 milyon 27 bin 655 liralık tazminat davası açıldı.

Gölbaşı 1. Asliye Hukuk Mahkemesince görülecek davanın dilekçesinde, darbe girişimi sırasında TÜRKSAT'ın taşınır ve taşınmaz mallarında meydana gelen zararın, cuntacılardan tahsil edilmesi talebinde bulunuldu.

Eylemleri nedeniyle davalıların, doğan zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları belirtilen dilekçede, mahkemeden, kurumun lehine 7 milyon 27 bin 655 lira maddi tazminata hükmedilmesi istendi.

Dilekçede, mal varlığı kaçırma ihtimaline karşı ceza davaları beklenmeksizin davalıların taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine tedbir konulması talep edildi.

Dava dilekçesinde TÜRKSAT'taki darbe girişimi faaliyetlerine de yer verildi.

Buna göre, olay tarihinde Özel Kuvvetler Komutanlığında tabur komutanı olarak görev yapan sanık eski yarbay Eray Uçkun'un başında bulunduğu 13 kişilik darbeci tim, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan iki helikopterle saat 00.47'de TÜRKSAT'a geldi.

Helikopterlerden nizamiye bölgesine ateş edilirken TÜRKSAT çalışanlarını etkisiz hale getiren darbeciler, kendilerine direnen personelden Ali Karslı ve Ahmet Özsoy'u şehit etti.

Darbeciler, silah zoruyla uplink binasında alıkoydukları personelden yayını kesmesini istedi.

Kendilerine silah doğrultulan TÜRKSAT çalışanları, yerel kanalların yayınlarına müdahale etti ancak ulusal televizyonların yayında kalmasını sağladı.

Yayınları kesmek için görevlendirilen FETÖ'cü mühendislerin TÜRKSAT'a girecekleri sırada polisler tarafından fark edilip yakalanmaları üzerine darbeciler, ulusal yayınları kesmeyi başaramadı.

Bu gelişme üzerine darbeciler, TÜRKSAT'ın Akıncı Üssü'nden havalanan savaş uçakları tarafından vurulmasına karar verdi.

Darbeci timin kuruma ait araçlarla kaçmasından kısa bir süre sonra F-16'lar, TÜRKSAT'a saat 03.12 ve 03.20 arasında 4 bomba attı.

Bombalamalar sonucu birçok taşınır ve taşınmaz mal ağır zarar gördü, bir o kadarı da kullanılamaz hale geldi.

Aralarında sivil imamlar da var

Hakkında tazminat davası açılan isimler, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve Kara Havacılık Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve TÜRKSAT'taki darbe girişimi eylemlerine ilişkin davalarda sanık olarak yer alıyor.

FETÖ'nün sivil imamlarının da aralarında bulunduğu davalıların bazıları şöyle:

"Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Ahmet Bican Kırker, Ali Kalyoncu, Erhan Caha, Fırat Alakuş, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ali Yazıcı, Bilal Akyüz, Bekir Ercan Van, Cemil Turhan, Kubilay Selçuk, Ramazan Gözel, Savaş Kabaklı, Recep Ünal, Özcan Karacan, Ömer Faruk Harmancık, Harun Biniş, Hakan Çiçek, Hasan Hüsnü Balıkçı ve İlhan Talu."

Meclis ve Emniyet de dava açmıştı

Öte yandan, darbe girişimi sırasında bombalama sonucu oluşan zararın karşılanması için daha önce harekete geçen TBMM, 124 darbe sanığı hakkında 19 milyon 472 bin liralık tazminat davası açmıştı.

Aynı gerekçeyle 661 sanık hakkında tazminat davası açan Emniyet Genel Müdürlüğü de taşınır ve taşınmaz mallarında meydana gelen hasar için kurumun lehine 34 milyon 559 bin 647 lira maddi tazminata hükmedilmesini talep etmişti.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.