Türkmenlerin sesini sadece Türkiye duyuyor

Türkmenlerin sesini sadece Türkiye duyuyor

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Beyatlı "Bugüne kadar Türkmenlerin bütün dertlerine, sıkıntılarına ilk adımı atan, ilk yardım eli uzatan Türkiye oldu" dedi.

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Beyatlı, yaşadıkları sıkıntılar karşısında ne kadar seslerini çıkarsalar da herhangi bir devlet, uluslararası kuruluş veya örgütü yanlarında göremediklerini belirterek, "Bugüne kadar Türkmenlerin bütün dertlerine, sıkıntılarına ilk adımı atan, ilk yardım eli uzatan Türkiye oldu" dedi.
 
Beyatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'taki Türkmenlerin, 2 aydan beri terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) zulmüne maruz kaldığını anlattı.
 
IŞİD'in başta Musul ve Telafer olmak üzere bütün Türkmen bölgelerine saldırıya geçtiğini kaydeden Beyatlı, silahsız, kendi hallerindeki Türkmenlerin bu gücün önünde dayanamayıp topraklarını, iş yerlerini terk ettiğini, Sincar bölgesine sığındığını aktardı. Beyatlı, Musul'daki Türkmenlerin de evlerini ve yurtlarını terk ettiğini, IŞİD'in Tuzhurmatu ve çevresindeki köyleri tehdit etmesiyle buradaki insanların da göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
 
Tuzhurmatu'ya bağlı bir Türkmen kasabası Emirli'nin şu anda en büyük sıkıntıyı çeken yerlerden olduğunu ifade eden Beyatlı, Emirli'nin yaklaşık 1,5 aydır IŞİD'in ablukası altında olduğunu bildirdi.
 
Irak ordusunun IŞİD'in saldırısına hiç direnmediğini anlatan Beyatlı, "Irak ordusu, hükümeti veya diğer kurumlarının hiçbir şekilde Türkmenlerin yanında durmaması bizi çok üzdü" diye konuştu.
 
Kemal Beyatlı, Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, şu ifadeleri kullandı: 
 
"Biz ne kadar bağırsak, çağırsak, gerçekleri haykırsak da ne herhangi bir devlet ne BM gibi uluslararası kurumlar ne de herhangi bir örgütü yanımızda gördük. Bugüne kadar Türkmenlerin dertlerine, sıkıntılarına ilk adımı atan, ilk yardım eli uzatan Türkiye oldu. Bugüne kadar Türkiye dışında bize gıda, giyim ve sağlık açısından hiçbir devlet yardım etmedi. Sadece geçtiğimiz haftalarda, tarihte ilk defa, Türkiye dışından Azerbaycanlı kardeşlerimizden yardım tırları geldi. Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılarda sadece ve sadece Türk devleti, hükümeti sivil toplum kuruluşlarının seferber olup, Türkmenlere koştuğunu gördük." 
 
"Kaçarken sıcaktan 200 çocuk öldü"
 
 Irak'ta Türkmenlerin bir kampta toplanması gerektiğini vurgulayan Beyatlı, şu anda Türkmenlerin çok dağınık halde olduğunu, kimisinin bir ağacın altında, kimisinin araçlarında, kimisinin de çadırlarda kaldığını aktardı.
 
Beyatlı, IŞİD'in bu kadar hızlı hareket etmesi yüzünden canını kurtaranın kaçtığını kaydederek, "Bu kaçış sırasında aşırı sıcak ve sağlıksız ortam nedeniyle yaklaşık 200 çocuğumuz hayatını kaybetti. Bu 200 çocuğun ölmesinde ne kadar bağırsak da kimse sesimizi duymadı" diye konuştu.
 
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Beyatlı, ancak farklı bir etnik gruba sahip olan halkın IŞİD'in gazabına uğrar uğramaz bütün Avrupa'nın, Hristiyanların koşarak yardıma geldiğini, aslında olması gerekenin bu olduğunu ancak kendileri zulme uğrarken Batı'nın sessiz kaldığını söyledi.
 
 "Yaşadıları topraklara geri dönebilecekler mi?"
 
"Türkmenler tarlasındaki mahsulünü, ahırındaki hayvanını bırakıp kaçmak zorunda kaldı" diyen Beyatlı, en çok zarar gören Türkmen bölgesinin Telafer olduğunu, Tuzhurmatu ve çevredeki Türkmen köy ve kasabalarının da etkilendiğini bildirdi.
 
Beyatlı, IŞİD'in zulmünden Sünnilerin de Şiiler kadar etkilendiğini belirterek, "Şu anda 350-400 bin Türkmen göç etmiş durumda. Hepsi perişan. Yurtlarına ne zaman dönecekler, döndüklerinde oraları eskisi gibi bulacaklar mı belli değil. Düşünsenize hiçbir suçunuz yokken bir örgütün zulmü yüzünden yıllardır yaşadığınız yerlerden kaçmak zorunda kalıyorsunuz. Ne kadar acı verici" değerlendirmesinde bulundu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.