Türkmenleri mezhep ayrışması zayıf düşürüyor

Türkmenleri mezhep ayrışması zayıf düşürüyor

Türkmenler arasındaki ayrılıklar, Irak’ta Türkmen nüfusun yoğun olduğu bölgelerin IŞİD ya da peşmerge kontrolüne kolayca geçmesinde etkili oluyor.

Ferhat Demircan'ın haberi:

Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Kasım Kara, yaptığı açıklamada, 200 bin civarında Türkmen’in yaşadığı Telafer’in, Irak ordu birliklerinin kaçmasının yanı sıra Türkmenler arasında birlik olmaması nedeniyle kısa sürede IŞİD’in eline geçtiğini belirtti.

Telafer’in nüfusunun yüzde 60’ının Sünni, yüzde 40’ının Şii olduğuna işaret eden Kara, bu nedenle Türkmenler’in ortak noktada buluşamadığını söyledi.

Kara, Telafer’in IŞİD militanlarının eline geçtikten sonra Şiilerin peşmerge kontrolündeki bölgeye, Sünnilerin ise şu an IŞİD kontrolünde olan Musul’a gitmeyi tercih ettiğini anlattı.

"Türkmenleri zayıf düşüren, zor günler yaşamasına neden olan mezhep ayrışmasıdır. Telaferliler, milliyetçilikle ilgilenmiyorlar, mezhep ayrışmasıyla ilgileniyorlar. Bu durum, Irak Türkmen Cephesini de güçsüz bırakıyor" diyen Kara, şöyle konuştu:

"İnsanlarımız menfaatleri için bölünmüştür. Bazıları merkezi hükümetle, bazıları Kürtler’le bağlanmış. Milliyetçilikler azınlıkta kalmış, zayıf düşmüş, kimse bizi dinlemiyor. Türkiye, Telaferle daha fazla ilgilense... Türkiye’den yardım bekliyoruz. Türkmenler bu yardımı unutmayacaktır. Türkiye’den başka Türkmenlerin yanında duran ülke yok. İnsanların hali berbat, geceyi aç susuz geçirdiler. Türkiye’den yardım istedik, henüz ulaşamadılar. Çaresiz kaldık, kadın çoluk çocuk, kimi atlı kimi yaya yola çıktık. Herkes çırılçıplak geldi. Yemek içmek yok. Canımızı zor kurtardık."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.