Türkmenler'e 109 tırlık yardım ulaştırıldı

Türkmenler'e 109 tırlık yardım ulaştırıldı

AFAD koordinasyonuyla, Irak'taki çatışmalar sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenler'e bugüne kadar 109 tırlık yardım malzemesi gönderildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonuyla, Irak'taki çatışmalar sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenler'e bugüne kadar 109 tırlık yardım malzemesi gönderildi.
 
AFAD, Irak'ta haziran ayında başlayan karışıklıklar nedeniyle Türkmenler dahil, yerlerinden edilen Irak halkının ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım çalışmaları başlattı.
 
Başkanlık, Musul'da olayların başlamasından sadece bir gün sonra, insani yardım malzemelerini hazırladı. Yardımlar, 72 saatte Irak'taki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya başlandı.
 
TİKA, Türk Kızılayı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları da insani yardımlarını AFAD'ın koordinasyonuyla Irak'a gönderdi. Bu kapsamda toplam 109 tırlık yardım Irak'a ulaştırıldı.
 
Tırlarla bölgeye gönderilen malzemeler arasında 12 bin 500 kişilik çadır, 36 bin 772 gıda kolisi, 147 ton içme suyu, 22 ton süt, 35 ton bulgur, 20 ton makarna ve 35 ton kuru gıda, 14 bin  battaniye, 486 bin kutu ilaç ve tıbbi malzeme, 20 ton hijyen malzemesi, 2 bin 888 yatak, 2 bin mutfak seti ve 2 bin 100 ev eşyası, 634 bin paket bisküvi, kek ve çikolata, 47 bin giysi ve ayakkabı ile bin 100 giysi kolisi, 6 bin koli çocuk bezi ve 8 bin paket hijyenik malzemenin yanı sıra 10 tekerlekli sandalye de yer  aldı.
 
Şareyn'de 20 bin kişilik kamp
 
Türkmenler için daha önce Fişabur'da kurulması planlanan 20 bin kişilik kamp, güvenlik nedeniyle Duhok'a 15 kilometre mesafedeki Şareyn'e kayrdırıldı.
 
Şareyn'deki alana AFAD'ın geçici barınma üniteleri kurulacak. Kamp alanında zemin düzenlemeleri yapılarak, vaziyet planı hazırlandı.
 
AFAD, altyapısını kurup lojistik çalışmalarını yapacağı kampı tamamlandıktan sonra Türkmenler'e teslim edecek.
 
Türk Kızılayı 4 milyon liralık yardım gönderdi
 
Çatışmaların yaşandığı ilk günden itibaren Irak halkına destek olan Türk Kızılayı, Duhok ve Sincar'da başlayan çalışmalarını Erbil'de de sürdürerek, buradan ihtiyaç duyulan tüm bölgelere insani yardım malzemesi sevk ediyor.
 
Bu kapsamda Türk Kızılayı, bölgeye bugüne kadar tırlarla yaklaşık 4 milyon liralık yardım malzemesi ulaştırdı. Battaniye, gıda ve hijyen malzemesi, içme suyu, bebek maması ve bezi ile giyisi ve benzeri yardımların dağıtımı, Türk Kızılayının uzman ekiplerince gerçekleştiriliyor.
 
Kampanyaya destek büyüyor
 
Öte yandan, Türk Kızılayınca Irak'taki çatışmalardan kaçan insanların ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan kampanyaya da destek büyüyor.
 
İşçi konfederasyonlarının yanı sıra Türkiye'nin önemli şirketleri, Kızılay aracılığıyla Irak'a yardım elini uzatıyor. Son olarak Türk Telekom, 500 bin lira bağışta bulundu.
 
Kampanyaya, Türk Kızılayı şubeleri de desteklerini sürdürüyor. Hayırsever vatandaş ve firmaların ayni bağışlarını alan Kızılay şubeleri, yardımları hızla Irak'a ulaştırıyor.
 
İHH'dan 2 milyon Türkmen'e yardım eli
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye ve Irak'ta iç savaş nedeniyle hayatta kalma mücadalesi veren 2 milyon Türkmen'e yardım ulaştırdı. 
 
Suriye ve Irak'ta çatışmalar sürerken, sivil toplum kuruluşlarının bölgedeki savaş mağduru halka yönelik insani yardımları sürüyor. 
 
İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmelerin bölgede yaşayan herkes gibi Türkmen aileleri de kötü etkilediğini söyledi.
 
Suriye'deki iç savaşın etkisini artırarak devam ettirdiğini ifade eden Karacaoğlu, Suriye halkının nefes borusu hükmünde olan Türkiye sınırlarının, insanların ihtiyaçlarının kaynağı durumunda olduğunu belirtti.
 
Geçen aylarda Çobanbey’de açılan geçici hudut noktasının, insani yardımların ulaştırıldığı tek bölge olduğunu söyleyen Karacaoğlu, "Bölgedeki fırınların durma noktasında olması, halkın ekmek dahi bulmasında güçlüklere neden oluyordu. Halep ve Lazkiye dahil birçok kentle, sınırda yaşam mücadelesi veren Türkmen halkının imdadına İHH İnsani Yardım Vakfı koştu" dedi.
 
Karacaoğlu, Türkiye sınırı yakınlarındaki Lazkiye bölgesinde çadırlarda barınan Türkmen ailelere, her gün düzenli olarak muhtelif gıda, un ve ekmek ulaştırdıklarını kaydetti.
 
Iraklı Türkmenlere yardım ulaştı
 
İHH ekiplerinin, Irak'taki gelişmeler üzerine Türkmenlere yardım için çalışmalara hemen başladığını vurgulayan Karacaoğlu, İHH'nın ilk etapta 20 tırlık yardım malzemesini, Musul, Selahettin, Anbar ve Diyala'dan kaçarak Kerkük ve Sincar’a sığınan binlerce Türkmen mülteciye dağıttığını bildirdi.
 
Karacaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İHH ilk olarak, bölgede mültecilerin acil ihtiyaçlarını tespite yönelik çalışmalar yaparak, bölgedeki yerel sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde 300 aileye gıda yardımında bulundu. Daha sonra yurt dışından 6 partner kuruluşun Bahreyn Islah, Kuveyt Kavafil, İngiltere Ummah, Güney Afrika İmdat, Katar Raf, Katar AID Charity kurumu desteğiyle, 500 tonluk gıda malzemesi, bebek maması ve hijyen paketinden oluşan 20 tırlık yardım konvoyunu daha mültecilere dağıtılmak üzere Irak’a gönderdik. Çatışmalardan etkilenen Suriye ve Iraklı Türkmen ailelerin yardımına yetişmeye çalışıyoruz. Vakfımız tarafından bugüne dek Suriye ve Irak'ta 2 milyonTürkmen aileye su, ekmek, kuru gıda, kahvaltılık, yemeklik yağ, süt, çocuk maması ve temizlik paketi yardımları ulaştırıldı."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.