Türkmenler ''Sunni'' oldukları için tutuklanıyor

Türkmenler ''Sunni'' oldukları için tutuklanıyor

Son 10 günde çok sayıda İranlı Türkmen Sünni’nin tutuklandığı açıklanırken, İran'nın mezhepçi tutumu insan haklarını adeta baltalıyor

İranlı Türkmenler zaman zaman Türkçülük zaman zaman da Vahabilikle suçlanıp tutuklanıyor.
 
İran Şii yönetimi geçen günlerde de onlarca davetçi Sünni Kürt vatandaşını idam etmişti. İran İnsan Hakları Aktivistleri (HRANA) İran’ın Türkmensahra bölgesinin çeşitli şehirlerinde 14 Ehl-i Sünnet Türkmeni’nin tutuklandığını haber verdi.
 
Tutuklananların Goran İstihbarat cezaevine götürüldüğü belirtiliyor. Tutuklananların 4’ünün isimleri belirtilirken (Abdulhay Atabay, Yunus Nefesi, Vahid Yezdanperest ve Muhammed Sefa Muradi Günbedi) diğer tutukluların isimlerinin açıklanmadı.
Yerel bir görgü tanığı 4 kişinin gece yarısı evlerinden alındığını ve evlerinin arandığını belirterek “Biz de neden tutuklandıklarını bilmiyoruz. İranlı yetkililer tutukladığı her Ehl-i Sünnet vatandaşını Selefilik ve Vahabilikla suçluyor ama Türkmensahra halkı Hanefi mezhebindendir ve tutuklanan kişilerin de Selefi- Vahabi gruplarla hiçbir bağlantısı olmadığı bellidir” diyor.
 
Tutuklanan bazı Sünni İranlı Türkmen’in “Milli Güvenliğe karşı suç işlemek ve DAEŞ üyeliği” suçlamasıyla karşı karşıya oldukları belirtiliyor.
 
İran’ın Türkmensahra bölgesi ülkenin en sakin ve olaysız bölgelerinden biridir. Nüfusu 2-3 milyon olduğu söylenen ve Sünni Hanefi Müslümanlardan olan Türkmenler devlet tarafından zaman zaman Türkçülük zaman zaman da aşırı Sünnilik ve vahabilik ithamlarıyla karşı karşıya kalıyor!

Kaynak:Islahhaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.