Türklerin kebap kültürü değişiyor

Türklerin kebap kültürü değişiyor

Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi yeme içme kültürümüz de hızlı bir değişime uğruyor.

Yıllardır süre gelen kebap kültürümüz steak kültürüne doğru kayıyor. Bu konu ile ilgili Ramazan Bingöl Et Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl “İyi ve kötü yanlarının olduğunu dile getirerek, yeni damak tatları ile birlikte yeni iş alanlarının yanı sıra rekabet ortamının geliştiğini vurgularken diğer yandan da yüzyıllardır mutfak kültürümüz ile özdeşmiş Kebabın değer kaybettiğini, genç neslin tamamen steak kültürüne yöneldiğini, böyle giderse mutfak kültürümüzün unutulacağını” söylüyor. 

Ülkemize yapılan yeni yatırımlar ve dış ülkeler ile etkileşimi düşünüldüğünde hızlı gelişmelerin yaşanması olağan gibi görünse de, buna bağlı olarak yaşanan mutfak dejenerasyonu da göz ardı edilemeyecek bir unsur. Aslında Keme Kebabından, yenidünya kebabına, sarımsak kebabından, tepsi kebabına birçok yöresel kebap Mutfak kültürümüz de yer alıyor. Ancak pek bilinmiyor.

İşte bu sebepledir ki farklı kebap türlerinin üretilmemesi bizi diğer ürünleri keşfetmeye yönlendiriyor. Kendi mirasımızın sahip olduğu değerleri araştırıp gün yüzüne çıkarmak yerine, biraz da kolayı tercih ederek hali hazırda bulunan ürünlerden yana kullanıyoruz tercihimizi. Bu nokta da son zamanlarda ülkemizde çokça tüketilen lezzetlerden biri de steak. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan steak dükkânları, eti pişirme tarzı ve ilave edilen sos ve servis çeşitleri ile cazip bir hal oluşturuyor. Ancak diğer yandan geleneksel lezzetlerimizden kebap büyük bir darbe alıyor.

Bu konuda yapılması gerekenlerin en başında geleneksel lezzetlerimizi ön plana çıkarmak ve diğer ülkelerin mutfaklarına da kebap gibi geleneksel lezzetlerimizin girmesini ve tüm dünya da tanıtılmasını sağlamak geliyor. Bu konuda en büyük görev elbette ki bu işe gönül veren kebapçılarımıza ve et lokantalarımıza düşüyor. En iyi lezzeti misafirlerine sunarak, kendilerini geleneksel lezzetlerin yanı sıra, teknoloji ve yeniliklere açık hale getirerek sınırlarını aşmaları ve özellikle de yabancı misafirlerine bu değerleri hissettirmeleri gerekiyor. 

Aksi halde Türk mutfağı denildiğinde steak kültürünün ön plana çıkması hem kültürümüze hem de geleneksel bir lezzetimiz olan kebaba ihanet olur.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.