Türkler dizelde Avrupalı benzinlide ısrarcı

Türkler dizelde Avrupalı benzinlide ısrarcı

Türkiye'de 2013'te ithal edilen araçların yüzde 60'ını dizel otomobiller oluştururken; ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihracat yapan Türkiye'nin sattığı 10 araçtan 6'sının, benzinli olduğu görüldü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve dış ticaret rakamlarına göre, Türkiye, 2013'ün tamamında 8,9 milyar dolarlık ithalata karşılık, 6,8 milyar dolarlık binek otomobil ihraç etti. 
 
İthalatta ve yurt içi satışlarda dizel otomobiller ön plana çıkarken, ihracat rakamlarında benzinli otomobillerin ağırlığı dikkati çekti. Türkiye'nin 2013'teki toplam otomobil ithalatının hem miktar hem de tutar olarak yüzde 60'ını dizel, yüzde 40'ını ise benzinli otomobiller oluşturdu. Buna göre, geçen yılın tamamında 5,5 milyar dolarlık dizel, 3,4 milyar dolarlık da benzinli otomobil ithal edildi.
 
Rakamlar adet bazında değerlendirildiğinde de sonuç değişmedi. 2013'te Türkiye'ye gelen toplam 547 bin otomobilin yaklaşık 331 bini dizel, 216 bini benzinli oldu. 
İhracat rakamlarına bakıldığında ise ithalatın tam tersi bir oran görüldü. Geçen yıl yurt dışına satılan otomobillerin 2,8 milyar dolarlık kısmını ve 202 bin adedini dizel, 4 milyar dolarlık kısmını ve 348 bin adedini benzinli modeller oluşturdu. Bu rakamlara göre de yine yüzde 60 ve 40'lık oranlar ortaya çıkmış oldu. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.