Türkiye'ye sığınan Yezidi sayısı giderek artıyor

Türkiye'ye sığınan Yezidi sayısı giderek artıyor

Suriye üzerinden Habur sınır Kapısı'na dayanan, 20 bine yakın Yezidi'nin geçişine izin verildiği belirtiliyordu ancak AFAD giriş yapanların 2 bin olduğunu duyurdu. Türkiye'ye sığınan mültecilere belediyeler sahip çıktı

Irak'ta IŞİD'ten kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Yezidilere Güneydoğu'daki akrabaları ve belediyeler kucak açtı. Kadınlar, "Canlarımızı ve namuzumu zor kurtardık" diyor. 
 
Irak'ta Musul'e ele geçiren IŞİD'in, Yezidilerin yaşadığı sincar'a saldırmasının ardından bu bölgede yaşayan binlerce Yedizi canlalarını kurtarmak için yollara düştü. Kuzey Irak'taki güvenli bölgelere kaçan Yezidilerin büyük bir bölümü ise Suriye üzerinden Habur sınır Kapısı'na dayandı. Pasaportu olan, 2 bin kişinin geçişine izin verildi. Ancak Türkiye sınırındaki zaho kasabasında halen yüzlerce kişi bekliyor. 
 
BELEDİYELER SAHİP ÇIKTI 
 
Erkeklerin savaşta bırakıp Türkiye'ye sığnına kadın ve çocuk Yezidilere Güneydoğu Anadolu'daki belediyeler sahip çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sümer Park Sosyal Yaşam Merkezi'ni, Kayapınar Belediyesi ise spor kompleksini 600 kişiye tahsis etti.
Silopi Belediyesi de 400 kişilik çadır kurdu. Cizre'de ise 350 kişi taziye evlerine yerleştirildi. Binlerce kişi ise başta Mardin, Batman ve Şanlıurfa olmak üzere değişik kentlerdeki akrabalarının yanına yerleşti.
ŞANLIURFA'DA YENİ KAMP
 
Viranşehir Belediyesi, Yezidiler için 3 bin kişilik kamp kuracak. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, bölgedeki saldırılardan kaçan Yezidilerin bazısı ilçedeki akrabalarına sığınıyor. Viranşehir Belediyesi de Irak'tan gelen Yezidilerin barınması için Oğlakçı Mahallesi'ne çadır kent kurma kararı aldı.
 
Belediye Eşbaşkanı Filiz Yılmaz, 50 dönüm alan üzerine kurulması planlanan araziyi inceledi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, hazırlıkların en kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Kampa ilk etapta 40 ailenin yerleştirileceğini vurgulayan Yılmaz, "Araziyi bölgedeki Yezidi vatandaşlarımız tahsis etti. İnşallah 3 bin kişi buraya yerleştirecek. Misafirlerimizin rahat edebilmesi için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız. Önce su, elektrik ve kanalizasyon işleri halledilecek" ifadelerini kullandı.
AFAD ZAHO'DA 16 BİN KİŞİLİK KAMP KURACAK
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yezidiler için Kuzey Irak'ta bulunan Zaho kentinde 16 bin kişilik kamp kuracak. AFAD'dan alınan bilgiye göre, saldırılar nedeniyle çoğunluğu Yezidi 200 bin kişi Sincar'dan, Kuzey Irak'ın Duhok kentine ve Suriye'ye kaçtı. Suriye'ye kaçan Yezidiler'in sayısının 30-40 bin olduğu, Duhok ve Zaho bölgelerinde ise yaklaşık 100 bin Yezidi bulunduğu tahmin ediliyor.
 
HABUR'DAN 2 BİN YEZİDİ GİRİŞ YAPTI
 
Yezidiler'in insani ihtiyaçlarının karşılanması için temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 4 insani yardım tırının Kuzey Irak'a gönderilmesi için planlama çalışması yapılıyor. Öte yandan, bugüne kadar Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye 2 bin Yezidi giriş yaptı.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.