Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere BM desteği

Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere BM desteği

BMMYK Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Ünal, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt gruplar için gereken acil ihtiyaçların, farklı ülkelerdeki depolardan en kısa sürede ulaştırılmasını planladıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Selin Ünal, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt gruplar için gereken acil ihtiyaçların, farklı ülkelerdeki depolardan en kısa sürede ulaştırılmasını planladıklarını söyledi.
 
Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Halep'in Aynel Arap (Kobani) kenti arasında, IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığınıyor. 
 
Aynel Arap'tan kaçan Suriyeli Kürtlerin Türkiye'ye geçişine Suruç ilçesindeki Yumurtalık mevkinde oluşturulan noktadan kontrollü olarak izin veriliyor. Sığınmacılara başka Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca destek veriliyor.
 
BMMYK Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşın 3 yılı aşkın süredir devam ettiğini hatırlatarak, ilk günden beri Türkiye'deki kurumlarla koordineli şekilde çalıştıklarını söyledi.
 
Türkiye sınırına ilk Kürt grupların geldiği andan itibaren bölgede çalışmaya başladıklarını belirten Ünal, "Bu son akımla zaten işbirliği içerisinden yürüttüğümüz çalışmaları daha da sıklaştırdık. İlk etapta AFAD'ın kurduğu ve Suriyelilerin barınacağı merkezlere destek amacıyla Gaziantep'deki depolarımızdan 20 kamyonluk malzemenin sınır bölgelerine ulaştırılmasını sağladık" dedi. 
 
Türkiye'ye sığınanların çoğunluğunu kadın ve çocuğun oluşturduğunu ifade eden Ünal, sığınmacıların büyük bir bölümünün sadece kıyafetiyle kaçabildiğini ifade etti.
 
Sığınmacılara ellerinden geldiğince yardım ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Ünal, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'ye gelen desteğin bugün itibariyle yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz. Bölgesel müdahale planının finansman oranı bugün itibariyle bu yıl için yüzde 21 oranında. Yani sene başına yaptığımız çağrıların sadece yüzde 21'ini bugün itibariyle gerçekleştirebilmişiz. Kaldı ki yeni akımlar oluştu. Bu yine olmayacak anlamını taşımıyor. Her an yeni akımlar olabilir. Dolayısıyla biz de hazırlık planımızı yaptık, yapıyoruz." 
 
Türkiye'nin Suriye sığınmacılar konusunda izlediği politikaya müteşekkir olduklarını dile getiren Ünal, Türk insanlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. 
 
Uluslararası camiadan destek beklentisi
 
Ünal, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt gruplar için gereken acil ihtiyaçların, farklı ülkelerdeki depolardan en kısa sürede ulaştırılmasını planladıklarını söyledi.
 
Hava, deniz ve kara yoluyla malzeme desteği sağlanacağını vurgulayan Ünal, "Ama yeterli değil. Bunlar ilk etapta acil olarak ulaştırılması gereken malzemeler. Bu insanların bir şekilde yaşamlarına devam etmeleri gerekiyor" diye konuştu.
 
Gelecek yardımların 130 bin yatak, 107 bin 500 battaniye, 5 prefabrike ev, 15 bin mutfak takımı gibi eşyalardan oluştuğunu aktaran Ünal, bölgedeki çözümün politik yoldan sağlanması gerektiğini dile getirdi.
 
Suriye'de birçok kişinin evinden ayrılmak zorunda kaldığını hatırlatan Ünal, şunları kaydetti:
 
"Bugün 130 bini aşkın kişinin Türkiye'ye sığındığını görüyoruz. Yarın farklı bölgelerde farklı şeyler yaşanabilir. Bizim yapmamız gereken bu gibi insani krizlere hazırlıklı olup Türkiye'yi destekleyebiliyor olmak. Bunun içinde uluslararası camianın desteğine ihtiyacımız var. Bu olmalı ki hakkıyla bu işi yapabilelim ve bu insanlara yardımları ulaştırabilelim."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.