Türkiye'ye sığınan kardeşlerimize ensar olmalıyız

Türkiye'ye sığınan kardeşlerimize ensar olmalıyız

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz: "Bizden ensar olmamızı bekleyen Suriyeli, Iraklı Müslüman kardeşlerimize gerçekten tarihte olduğu gibi çok önemli bir kardeşlik vazifesini yerine getirdik ve getiriyoruz"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Türkiye'nin, ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan çok sayıda sığınmacıya sahip çıkarak dünyaya güzel bir örnek gösterdiğini söyledi.
 
Yılmaz, Şanlıurfa Müftülüğünce Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen "Suriyeli Mültecilerle İlgili Bölge Müftülüklerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri" toplantısının açılışında, insanların hayatlarında inişli ve çıkışlı zamanların yaşandığını belirtti.
 
İslam tarihinde Müslümanların farklı zamanlarda acılı dönemler yaşadığını anımsatan Yılmaz, günümüzde de İslam coğrafyasının sıkıntılı zamanlar geçirdiğini ifade etti.
 
Dostluk, kardeşlik, yardım ve dayanışma gibi kavramların bu zamanlarda gerekli olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
 
"Kur'an-ı Kerim'de en zor zamanlarda yapılan yardımla geniş zamanlarda yapılan yardımların denk olmadığı vurgulanıyor. Bugün zor ve dar zamandaki hali yaşayan insanlara sahip çıkmak, onlara destek olmak Mekke'nin fethinden önce İslam'a yapılan yardım gibidir. Suriye'de, Irak'ta ve komşularımızda yaşanan sıkıntılar gerçekten İslam ümmeti adına Türkiye'deki Müslümanlar olarak hepimizin yüreğini karartan, içimizi acıtan hadiselerdir. Dolayısıyla 2,5 yıldan beri sınırlarımıza dayanıp ülkemize iltica eden ve bizden ensar olmamızı bekleyen Suriyeli, Iraklı Müslüman kardeşlerimize gerçekten tarihte olduğu gibi çok önemli bir kardeşlik vazifesini yerine getirdik ve getiriyoruz. Bu gerçekten milletimiz adına iftihar edilecek bir olaydır."
 
"Sığınmacılar Türkiye'de 'misafir' olarak ağırlanıyor"
 
Türk halkının tarihin her döneminde zorda kalan insanlara kapılarını açtığını dile getiren Yılmaz, sığınmacıların Türkiye'de "misafir" olarak ağırlandığını söyledi.
 
İslam'da kardeşlik kavramının 4 dereceden oluştuğunu ve bunun en üst derecesinin "kardeşini kendine tercih edebilmek" olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Kardeşini kendine tercih eden ensar gibi olmak gerçekten güzel bir şeydir. Bugün bizim bu 10 vilayetimiz gerçekten Suriye'den, Irak'tan gelen Arap, Kürt, Türkmen, Yezidi insanlara gösterdiği misafirperverlikle dünyaya çok güzel bir örnek teşkil etmiştir. Tabi bunun zor tarafları var, uzun süre devam etmesinin getirdiği sıkıntılar var. Bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı olarak alanda bu hizmeti gören görevlilerimizle bir araya gelerek yaşanan sıkıntılar ve yapılabileceklerle ilgili görüşüyoruz." 
 
Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük de huzurun, asayişin insanların birbirine merhametle bakmasının en önemli unsurlarından birinin Diyanet camiası olduğunu belirterek, Türkiye'ye sığınan sığınmacılara yol gösterici olarak hocalara büyük iş düştüğünü kaydetti.
 
Programa, Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit ile aralarında Adana, Gaziantep ve Malatya'nın bulunduğu 10 ilin müftüleri de katıldı.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.