Türkiye'nin Suriyelilere yardımı 2,5 milyar doları geçti

Türkiye'nin Suriyelilere yardımı 2,5 milyar doları geçti

Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı yardımlar üç yılda 2,5 milyar doları aşarken, aynı dönemde aralarında BM, AB ve ABD gibi ülkeler ise 200 milyon dolar destekte bulundu.

Hasan Özkal'ın haberi:

AA muhabirinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) aldığı bilgiye göre, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak üzere 714 bini geçti.

Olayların başladığı ilk günden itibaren dost ve kardeş ülkenin halkına kapılarını ve gönlünü açan Türkiye, gösterdiği fedakarlıkla bütün dünyaya örnek oldu.

Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Malatya'daki 22 kampta misafir edilen Suriyeli sayısı ise 214 bin 95'i buldu. Kamplardaki 693 konteyner dersliklerde ise okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede yaklaşık 50 bin Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

Türkiye'nin Suriyeli misafirlere 3 yılda yaptığı yardım ise 2,5 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde aralarında Birleşmiş Milletler (BM)  Avrupa Birliği (AB) ve ABD gibi ülkelerin desteği ise 200 milyon dolar oldu.

Kamplardaki modern dersliklerde açılan meslek edinme kurslarına ise 10 binin üzerindeki Suriyeli kadın, genç ve çocuk devam ediyor. Misafirler kendileri için hazırlanan eğitimlerde başta el sanatları olmak üzere kilim, halı, kuaför, bilgisayar, resim dersi alıyor. Türkçe'de öğrenen sığınmacılar Kur'an-ı Kerim eğitimine de katılıyor.

Bugüne kadar kursları başarıyla tamamlayan 30 binin üzerindeki misafire sertifikaları verildi.

Kamplarda kalan sığınmacıların yemek sorunu da "Kızılay Gıda Kart"la çözüldü. Kartlara yüklenen kişi başı aylık 100 lirayla kamplarda hizmet veren marketlerde alışveriş yapan misafirler, günlük yemek ve diğer ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyor.

Her türlü sağlık hizmetinin verildiği sahra hastanelerinde ise uzman doktor ve yardımcı sağlık çalışanları sığınmacılara yönelik 24 saat görev yapıyor.

Kamp dışında yaşayan yaklaşık 500 bin Suriyeli'ye ise başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere Türk halkı destek olmaya devam ediyor. Çoğunluğu Suriye sınırına yakın illerdeki evlerde kalan misafirlere düzenli olarak gıda, sağlık ve yemek yardımında bulunuluyor.

"Savaşın değil bilginin dilini öğretiyoruz"

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komşu Suriye halkı için yapılan maddi manevi fedakarlıkların yalnızca savaşın vahşetinden, kimyasal silahların gölgesinden kaçan insanları koruma amaçlı olmadığını belirtti.

Zor durumdaki kardeş halka yardım elini uzattıklarını ifade eden Oktay, şöyle konuştu:

"Yurdundan uzakta, yardıma muhtaç hasta ve yaralılara karşı insani vazifelerimizi yerine getiriyoruz. Verilen eğitim hizmetleriyle savaş mağduru çocuklara savaşın dilini değil, bilginin dilini öğretiyoruz. Barınma merkezlerimizdeki muhtar seçimleriyle nesiller boyunca tek adam yönetimi altında yaşamış insanlara seslerinin duyulmasının önemini hatırlatıyoruz. Tüm dünyanın takdirle karşıladığı Türkiye’nin yardımları, gelecek nesillerimize çevresinde istikrar ve kardeşliğin hakim sürdüğü bir ülke teslim etmemize katkıda bulunacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.