Türkiye'nin projesi için devler devreye giriyor

Türkiye'nin projesi için devler devreye giriyor

Dünya Bankası, Hazar gazını Avrupa'ya taşıyan TANAP için oyuna girmeye hazırlanırken, bir açıklama da Avrupa Yatırım Bankası'ndan geldi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi için Dünya Bankası devreye giriyor.

Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından önemli olan ve Azeri Şah Deniz 2 sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıması planlanan 9 milyar dolarlık TANAP'ta Dünya Bankası da oyuna giriyor.

'TANAP'IN PARÇASI OLMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'

Dünya Bankası yetkilileri, “Enerji sektöründe çok stratejik bir proje olan TANAP’ın parçası olmayı düşünüyoruz. BOTAŞ’a finansman konusunda yardımcı olacağız. Tamamı değil fakat 1 milyar dolarlık bölümünde finansman katkısı sağlayacağız. Aynı zamanda Avrupa Yatırım Bankası ile birlikte çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Hürriyet Gazetesi'nden Merve Erdil'in haberine göre, TANAP’ta Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, İngiliz enerji şirketi BP’nin de yüzde 12 hissesi bulunuyor. Her şirket kendi payına düşen hisse oranında projeye finansman sağlıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin borç verme mekanizması Avrupa Yatırım Bankası, TANAP’a sermaye desteği sağlamaya hazırlanıyor.

AVRUPA YATIRIM BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Dünya Bankası yetkilileri, BOTAŞ’a 1 milyar dolarlık proje finansmanı sağlayacaklarını söyledi. Projenin tamamı yaklaşık 9 milyar dolar tutarında. BOTAŞ’ın yüzde 30’luk payı ise 3 milyar dolarlık civarında finansman gerektiriyor. BOTAŞ’ın, bu finansmanı sağlamak için Dünya Bankası’nın yanı sıra 1 milyar Euro krediyi de Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) alması öngörülüyor.

AYB Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom, daha önce yaptığı bir açıklamada bankanın TANAP’a 1 milyar Euro tahsis edeceğini söylemişti. AYB sermayesi de TANAP projesinin Türkiye temsilcisi BOTAŞ şirketinin payını finanse etmek için kullanılacak.

TANAP NE İŞE YARIYOR?

TANAP projesi, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasında üretilen gazın Gürcistan-Türkiye sınırından Türkiye’nin batı sınırına taşınmasını öngörüyor. Gazın daha sonra Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) üzerinden Avrupa’ya dağıtılması öngörülüyor. TAP, Azeri gazını Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaştıracak. TANAP boru hattının başlangıç kapasitesi yılda 16 milyar metreküp (bcm) gazın taşınması olacak. Bu gazın yaklaşık 6 milyar metreküpü Türkiye’ye teslim edilirken, geri kalanı ise Avrupa’ya ulaştırılacak.

Türkiye’ye ilk gaz 2018 yılında getirilecek, TAP’ın tamamlanmasından sonra gaz 2020 başlarında Avrupa’ya verilecek. Başlangıçtaki yıllık 16 bcm taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 bcm, ardından 31 bcm’e çıkarılması hedefleniyor.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.