Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı Irak

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı Irak

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan güney sınır kapılarından gerçekleşen toplam çıkışlar son 6 yılda yüzde 209 artışla 742 bin 915 araca ulaştı. Irak'a, Türk araçlarıyla 2013 sonunda 597 bin 546 nakliye aracı girdi.

Bu artışta, Suriye'de süren çatışmaların yoğunluğundan kaynaklanan güvenlik kaygıları etkili oldu. Irak üzerinden yapılan nakliye sevkıyatı, Türkiye'nin tüm ihracat taşımalarındaki payının neredeyse yüzde 50'sine ulaştı.

Uluslararası Nakliyeciler Darneği'nin (UND) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık dörtte birini güney kapıları yüklendi. Irak'a yönelik ihracatın yüzde 10'a yakın bir artışla 11 milyar dolara ulaştığı 2013 yılında, Ortadoğu Bölgesi'ne yönelik ihracat 32 milyar doları geçti.

Halen aktif hizmet vermekte olan Habur, Cilvegözü, Öncüpınar sınır kapılarından gerçekleştirilen karayolu ihracat taşımaları 2012'den 2013'e yüzde 7 artarak yılda 224 bin 704 sefere ulaştı. Sadece Habur üzerinden gerçekleştirilen toplam ihraç taşımaları 685 bin 780 oldu.

Ortadoğu'ya, Habur dahil güney sınır kapılarından Türk ve yabancı araçlarla gerçekleşen toplam çıkışlar, son 6 yılda yüzde 209 artışla 742 bin 915 araca ulaştı.

IRAK'A İHRACAT TAŞIMALARI İKİ KATINA ÇIKTI

2008 yılında 256 bin 296 adet ihracat taşıması yapılan Irak'a, Türk araçlarıyla 2013 sonunda 597 bin 546 ihracat taşıması gerçekleşti. Bu artışta, Suriye'deki çatışma ortamı etkili oldu. Ortadoğu'ya gitmek için yola çıkan TIR'lar, güvenlik kaygıları ve sıkıntılar sebebiyle Habur'a kaydı. Irak taşımaları, Türkiye'nin tüm ihracat taşımalarındaki payı neredeyse yüzde 50'ye ulaştı.

GÜNEYDOĞU'YA 2 SINIR KAPISI ŞART

UND'nin verilerine göre, Suriye'deki savaş durumu kötüleşiyor, buna karşın İskenderun'dan Mısır'a; Taşucu'ndan Lübnan'a ihraç yüklü taşıyan Ro-Ro hatlarının kapasiteleri yetersiz kalıyor. Mısır ve Lübnan tarafındaki liman ve diğer şartlar da zaman zaman bu alternatifi sınırlıyor.

Önümüzdeki 10 yıl içinde 500 milyar dolara ulaşması hedeflenen Türkiye toplam ihracatının yaklaşık 100 milyar dolarlık bölümünün bu bölgeden geçeceği; bölgedeki tüm sınır kapılarından günlük ortalama 200-300 araçlık olan işlem yoğunluğunun on yıl içinde günde 600-700 araca çıkacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan bu bölgede ticarete hizmet sunabilecek en az 2 yeni sınır kapısına ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
UND, yaptığı yazılı açıklamada, Ovaköy-Karavala ve Aktepe-Bacuka kara sınır kapılarının bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.