Türkiye'nin nüfusu birbuçuk milyar

Dünkü yazımı Suriye Başmüftüsü Ahmed Bedreddin El-Hassun'un 'Türkiye-Suriye sınırı kalksın' mealindeki sözleriyle bitirmiştim.

Aslında Başmüftü Efendi bu sınırı çoktan kaldırdı.

Türkiye'yi Suriye'den, Suriye'yi Türkiye'den ayrı tutmuyor.

Suriye'nin üzerinde nasıl titriyorsa Türkiye'nin üzerinde de öyle titriyor.

Nerede bir Türkiyeliye rastlasa, "Aman, gözünüzü seveyim, Laik-İslamcı, Kürt-Türk, Alevi-Sünni ayrımını kışkırtıp sizi birbirinize düşürmek isteyenlerin oyununa gelmeyin. Varisi olduğunuz medeniyet bütün meselelerinizi barışçı yollarla çözmenizi mümkün kılıyor. Bu imkânı değerlendirerek birliğinizi-dirliğinizi ihya etmeniz ve taşıdığınız muazzam potansiyeli harekete geçirip bölgemizin selameti yolunda kullanmanız için gözünüzün içine bakıyoruz" diyor.

El-Hassun sadece Suriye Başmüftüsü değil, aynı zamanda fahri Türkiye elçisi.

Yurt dışı gezilerinde Suriye ile beraber Türkiye'yi de temsil ediyor.

Almanya'da verdiği bir konferansta "Siz Almanlar kalkınmanızı büyük ölçüde Türklere borçlusunuz. Onlara saygıda kusur etmeyin" diye konuşmuş mesela…

Avrupa Parlamentosu milletvekillerine hitaben yaptığı bir konuşmada "Türkiye'yi incitmeyin, zira Türkiye'nin incinmesi bütün İslam Âlemi'nin incinmesidir. Siz Türkiye'yi 75 milyon nüfuslu bir ülke sanıyorsunuz, halbuki Türkiye'nin nüfusu birbuçuk milyardır" demiş…

Ermenistan'ın başkenti Erivan'ı ziyaretinde muhataplarını "Türkiye ile didişmekten vazgeçmeye" çağırdı.

Dikkat buyurun:

Bundan 10 sene evvel Türkiye ile savaşın eşiğine gelmiş bir devletin başmüftüsü söylüyor bunları…

Bundan 10 sene evvel Osmanlı/Türkiye/Türk düşmanlığının kalesi olan "Baasçı" Suriye Arap Cumhuriyeti'nin başı tarafından atanan bir başmüftü söylüyor…

Üstelik bu başmüftü, Osmanlı'ya ısrarla "Abbasi, Selçuklu, Eyyübi, Memluk devletleri gibi Türklerle ortak devletimiz" diyor.

"Gittiği her yere öncelikle hamam, cami, medrese ve hastane götürerek vücutların ve yüreklerin tertemiz olduğu, akılların ve bedenlerin sağlıklı bir şekilde işlediği aydınlık bir medeniyetin bayraktarlığını yapan Osmanlı'nın torunları hürmet ve muhabbetle" selamlıyor.

Suriye'deki Baas rejiminin ne kadar büyük bir değişim geçirdiğini, Türkiye ile kaynaşmayı ne kadar çok arzu ettiğini anlamak için Başmüftü Ahmed Bedreddin El-Hassun'un 'jestlerine' bakmak yeter.
Bârekallah.

Yeni Şafak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.