Türkiye’nin laleleri burada yetiştiriliyor

Türkiye’nin laleleri burada yetiştiriliyor

Türkiye’nin lale üretiminin yüzde 90’ını Konya’nın İsmil Mahallesi karşılıyor .

Türkiye’nin lale üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Konya’nın İsmil mahallesindeki Asya Lale firması, ülke içindeki birçok belediyenin yanı sıra Almanya, İtalya, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan gibi ülkelerin lale ihtiyacını karşılıyor.

Asya Lale firması tarafından 400 dönüm alanda renk renk lalelerin yetiştirildiği tarlalarda bu yıl 60 milyon lale soğanının alınması bekleniyor.

“LALE SOĞANININ YILIN İKİ DÖNEMİNDE SATIŞI YAPILMAKTADIR”

Asya Lale Üretim Müdürü Beyhan Gürses, Türkiye’nin her yerine şuan lale soğanının İsmil ve Çumra’daki tesislerde temin edildiğini belirterek, “400 dönümlük bir alanda lale, sümbül, nergis, çiğdem gibi soğanlı yumrulu çok yıllık süs bitkileri üretilmektedir. Firma lale soğanını yılın iki döneminde gönderimi ve satışını yapmaktadır. Lalelerimiz kasım ayında toprağa dikimi yapılır, kışı toprak altında geçirdikten sonra nisan ayında çiçek açar. Çiçek açtıktan sonra işçilerimiz tarafından çiçek kırım işlemi yapılır. Sonra yapraklı kalan bitkiler iki aya kadar kurur. Haziran ayı gibi topraktan hasadı gerçekleştirilir. Hasattan sonra temizleme ve ana soğandan yavru soğanları ayıklama işlemleri yapılır. Sonra soğuk hava depolarına alınarak belirli sıcaklık ve nem altında olgunlaştırma işlemi yapılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra tekrar aynı yılın ekim ayında satışa sunulur” dedi.

“ÜRETİMİN YÜZDE 30’U YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR”

Yapılan üretimin nerelere dağıtıldığı hakkında bilgi veren Gürses, şöyle konuştu: “Ağırlıklı gönderim yaptığımız müşterilerimiz arasında yüzde 40’ını ulusal marketler, yüzde 30’unu belediyeler, geri kalan yüzde 30’luk bölüm ise ihracatta değerlendirilmektedir. İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan, İtalya, Almanya gibi ülkelere ihracatımız mevcuttur.”

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 90 BELEDİYELERİNE LALELER FİRMAMIZ TARAFINDAN TEMİN EDİLMEKTEDİR”

Arazi üzerinde 80 çeşit lale bulunduğunu dile getiren Beyhan Gürses, “Bu sene 60 milyon lale soğanı beklemekteyiz. Bunun 30-40 milyon adedi satışa sunulacak, geri kalan tekrar tohumluk olarak dikimi yapılıp ileriki yıla hazırlanacak. Üretimini yaptığımız lale soğanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Konya, Kayseri, Antalya, Bursa gibi pek çok büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyelerine lale veriyoruz. Türkiye’nin yüzde 90 belediyelerine laleler firmamız tarafından temin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Beyhan Gürses, Hollanda’yı geçecek kapasitelerinin fazlasıyla bulunduğunu sözlerine ekledi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.